Mugėje apsilankė arklys Dominykas

Vaikas per Vytauto V. Landsbergio knygos pristatymą. Ievos Motiejūnaitės nuotrauka

Susitikti su Metų knygos nominaciją laimėjusios Vytauto V. Landsbergio knygos „Stebuklingas Dominyko brangakmenis“ pagrindiniais pasakos veikėjais – arkliu Dominyku bei jo mylimąja rugiagėle Svajone – kuriuos įkūnijo Valstybinio jaunimo teatro aktoriai Gediminas Storpirštis ir Neringa Varnelytė, turėjo progą į pristatymą susirinkę maži ir dideli skaitytojai.

Vytauto V. Landsbergio knygos vaikams pasižymi subtiliais pamokymais, kaip reikia elgtis susidūrus su vienokiomis ar kitokiomis gyvenimiškomis problemomis, ką reikia mylėti ir saugoti, o ko vengti. Perskaityti tokią istoriją naudinga ne tik vaikams, bet ir kai kuriems suaugusiesiems. Ne išimtis ir trečioji pasakojimo apie arklį Dominyką dalis – „Stebuklingas Dominyko brangakmenis“. Pirmąją knygą – „Arklio Dominyko meilė“ – autorius sukūrė 2004 metais. Tada ši knyga taip pat buvo apdovanota Metų knygos rinkimuose ir pasaulį išvydo pagal ją Jaunimo teatro scenoje pastatytas spektaklis. Pristatyme skambėjo šio spektaklio dainos.

Aktorė Neringa Varnelytė. Ievos Motiejūnaitės nuotrauka

Prasidėjus susitikimui scenoje pasirodė arklys Dominykas, kuris sudainavo vaikams dainą, ir jo mylima rugiagėlė Svajonė. Dominykui baigus dainuoti jiedu su rugiagėle pasišnekėjo apie tai, kad „meilė yra geriausias dalykas, kuris gali trenkti galvon“ ir tai, kad įsimylėjus norisi kurti ditirambus, kurie skiriami karaliams, moterims, gėlėms ir rašytojams. Po šių žodžių Vytautas V. Landsbergis arklio Dominyko buvo pakviestas į sceną: „Aš įsivaizduoju, kad jūs ne tiek norite išvysti mus, nors, aišku, jūs tai labai džiaugiatės mus matydami, ar ne? Ačiū labai. Bet jūs turbūt norėtumėte išvysti tą mūsų gimdytoją, autorių.“ Dominykas jam skyrė „arklišką „ditirangą“, kaip pavadino pats ditirambo kūrėjas:

„Mano gyvenimas panašus į pasaką,

Nes ant mano keturių kanopų kabo pasagos.

Pasaga žmonių namams neša laimę,

O mūsų autoriui Vytautui apdovanojimus“

Tada aktoriai kartu su rašytoju žiūrovams perskaitė vieną ištrauką iš knygos, po kurios sekė padėka atėjusiesiems ir trumpas knygos pristatymas: knygelėje vaikai gali sužinoti, kaip spręsti meilės problemas, kaip susidoroti su pavydu, kaip išmokti labai mylėti ir nepavydėti.

Vaikai galėjo laimėti naujausią Dominyko istorijos knygą, atsakydami į klausimus, iš kurių vienas buvo, kokį sukurti pasakos tęsinį, kurio dar nebuvo. Iš gausybės idėjų – nukeliauti į įvairiais planetas, sukurti arkliui naujų draugų – laimėjo mergaitė, pasiūliusi arkliui Dominykui nukeliauti  į vandenynų gelmes.

Akimirka iš pristatymo. Iš kairės į dešinę: aktrois Gdiminas Storpirštis, aktorė Neringa Varnelytė, rašytojas Vytautas V. Landsbergis. Ievos Motiejūnaitės nuotrauka

Autorius išreiškė viltį, kad vieną dieną ir ši arklio Dominyko istorija pasieks teatro sceną. Knygos susitikimas, kuris labiau priminė trumpą, žavų spektaklį vaikams, baigėsi dar vienos ištraukos iš knygos skaitymu ir dar viena dainele iš spektaklio apie skraidantį dramblį:

„<…> Mano mielas vėjau,

Kaip aš noriu dangaus.

Nieko taip nenorėjau,

Kaip dangaus paragaut…“

Pašnibždomis: „Ate…“

Patalpinta: Rašiniai