Knyga Juozo Miltinio asmeninei bibliotekai įamžinti

Juozo Miltinio palikimo studijų centre Panevėžyje yra saugomi 3439 leidiniai. Režisierius skaitė originalo kalba, todėl lietuviškų knygų jo kolekcijoje nedaug. Įvairiomis kalbomis išleistos teatro, filosofijos, meno, grožinės literatūros knygos buvo kruopščiai susistemintos į knygą, pavadintą „Juozo Miltinio asmeninė biblioteka: katalogas“

Pristatyto dviejų dalių katalogo tiražas nedidelis – viso labo 300 egzempliorių, o ir pati knyga yra specializuotai auditorijai (bibliotekininkams, J. Miltinio paveldo tyrėjams bei bibliofilams) skirtas leidinys. Nepaisant to, salė, kurioje vyko knygos pristatymas, buvo sausakimša. Galbūt ji buvo patogioje vietoje, galbūt lankytojus pritraukė knygą pristatę žinomi žmonės, bet greičiausiai taip nutiko dėl to, kad vyresni mugės lankytojai dažniau iki šiol atsimena J. Miltinio teatrą. Nostalgija ir šilti atsiminimai vis dar sieja šį režisierių su jo kūrybos gerbėjais, tad nenuostabu, kad viskas, kas susiję su J. Miltiniu, iki šiol sulaukia dėmesio.

Knygą pristatė neeilinės asmenybės: Vilniaus universiteto profesorius Domas Kaunas, Panevėžio apskrities bibliotekos vadovė ir renginio vedėja Rima Maselytė, aktorius Algirdas Paulavičius, knygos sudarytoja Angelė Mikelinskaitė, Alvydas Ivoškus iš „Amalkeros“ leidyklos.

Katalogo autorė sulaukė svečių padėkų ir pagyrimų. Profesorius D. Kaunas sakė, kad tokį sudėtingą reiškinį kaip J. Miltinis bei jo palikimas tyrinėti yra reikalinga ypatinga drąsa, nes, jo žodžiais tariant: „Ši biblioteka yra asmeninis Miltinio kūrinys. Tai – fenomenas“.

Knygos pristatyme dalyvavo daug kultūros ir mokslo atstovų, tarp jų ir VU profesorius Domas Kaunas. A. Abišalos nuotr.

Didžioji dalis knygų buvo padovanotos privačių asmenų, todėl daugelyje jų yra dedikacijos. Jos buvo iššifruotos ir surašytos kataloge, taip padedant skaitytojui suvokti, kokia buvo režisieriaus turėtos knygos gavimo istorija. Taip pat dedikacijos atskleidžia režisieriaus santykius su tą knygą dovanojusiu žmogumi, galima geriau įsigilinti į J. Miltinio gyvenimo tarpsnius, jo ryšius su žmonėmis.

Nors knyga dėl įdėto darbo, pateiktos informacijos bei elegantiško dizaino sulaukė daug liaupsių, prof. D. Kaunas nepagailėjo ir kritikos. „Miltinis mėgo braukyti savo knygas, nagrinėti jas, polemizuoti su autoriais. Tai yra jo vertingo palikimo dalis. O šioje knygelėje nėra palikta vietos paraštėse pastaboms prirašyti“, – apgailestavo profesorius.

Patalpinta: Rašiniai