LRT muziejus – vakar, šiandien, rytoj

Kadras iš muziejaus ekspozicijos. Autorės nuotrauka.

Muziejų tikslas kaupti, tyrinėti ir populiarinti valstybei reikšmingą kultūros palikimą. Vis dar įsivaizduojate muziejų kaip apdulkėjusių senienų prigrūstą pastatą? Nusidriekusios eksponatų sienos Jums kelia nuobodulį? Nieko nestebina toks požiūris į istorijos reprezentavimą, tačiau jis įsisenėjęs. Šių dienų muziejai leidžia griauti nusistovėjusius mūsų stereotipus. Jie kasmet pildomi naujomis ekspozicijomis, dažniau rengiamos parodos ir skatinama kita edukacinė veikla. Šios viešosios įstaigos yra tobulinamos ir tampa vis patrauklesnės įvairaus amžiaus lankytojams. Tad kuo iš tiesų šiandieninis muziejus gali sudominti jauną, išmaniųjų technologijų pasaulyje gyvenantį žmogų?

Kalbant apie informacijos sklaidos evoliuciją, vienas svarbesnių archyvų – Lietuvos radijo ir televizijos muziejus. Jis buvo įkurtas 1997 metais radijo režisieriaus Justino Bautrėno. Muziejuje veikia Radijo, Televizijos ir Sausio 13-osios skyriai. Mane pasitikusi muziejaus vadybininkė Raimonda Impolevičienė nusiveda erdviais koridoriais, kurių pasieniuose įrengta ekspozicija, pasakojanti televizijos ir radijo istoriją nuo pat jų atsiradimo Lietuvoje. Istorija tapusi technika – mikrofonai, televizoriai, filmavimo kameros, patefonai, radijo imtuvai, valdymo pultai, nebetarnaujantys šiandien, žmonių padovanota aparatūra, garso ir vaizdo dokumentai, rašytiniai šaltiniai, autentiškos nuotraukos, kuriose įamžinti radijui ir televizijai svarbūs asmenys ir įvykiai. Į mus žvelgia iš televizijos ekranų pažįstami veidai: laidų vedėjai, aktoriai, žurnalistai.

Daugiausia lankytojų dėmesio susilaukia ekspozicijos, bylojančios apie Laisvės gynėjų dieną. Tautiečiams atgaivinama istorinė atmintis, menanti sunkų šaliai laiką – tragiškus 1991 m. sausio 13-osios įvykius, kai buvo užgrobti Lietuvos radijo ir televizijos pastatai ir bandyta palaužti žmones pačiu paprasčiausiu būdu – blokuojant informacijos kanalus ir taip keliant sumaištį jų galvose.

Šiandien muziejus stengiasi sudominti ne vien ekspozicijomis – ieškoma naujų formų pritraukti lankytojų. Organizuojamos parodos, ekskursijų dalyviams atveriamos kai kurios televizijos ir radijo studijos, kuriose jie gali išmėginti save diktoriaus kėdėje ar prieš kameras, susipažinti su darbu montažinėse. Kartais pavyksta susitikti su laidų vedėjais, režisieriais, kurie mielai pasidalina laidų kūrimo subtilybėmis. Tad, manau, kiekvienas pilietis turėtų skirti laiko apsilankyti šiame muziejuje, puiki proga tai padaryti bus netrukus pasirodysiančioje parodoje „Viršelio veidai“.

Patalpinta: Rašiniai