Kas nauja pasaulio literatūros kloduose?

Paskelbus geriausių knygų šešetuką, skaitytojai kviečiami balsuoti. Autorės nuotr.

Ar skaitydami kiekvieną „Fausto“ vertimą, mes iš tiesų skaitome „Faustą“? Kaip skaitytojui atsirinkti geriausias verstines knygas? Į šiuos klausimus buvo atsakoma trečiąją knygų mugės dieną. Tądien ištikimi užsienio literatūros skaitytojai išgirdo knygų, pretenduojančių tapti geriausia metų verstine knyga, šešetuką. Renginį įprasmino garbingas, penktą kartą teikiamas Bičiulių premijos apdovanojimas, skiriamas už ypatingą dėmesį verstinei užsienio literatūrai. Šiais metais apdovanojimą atsiėmė Lietuvos radijo kultūros laidų redakcija, klausytojams kasdien pateikianti vertingos kultūros, kartu ir literatūros porciją.

„Kasmet geros verstinės literatūros sąrašas, pateikiamas Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir kruopščiai atrenkamas ekspertų komisijos, trumpėja. Sudarydami sąrašą dėmesį skiriame ne autoriui, ne tiražams, bet pirmiausia tekstui, juk jis svarbiausias skaitytojui. Šiemet skaitytojams pateikiame šešias skirtingas knygas, vertas geriausios verstinės knygos apdovanojimo“, – renginį pradėjo Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos (LLVS) atstovė Jurgita Katkuvienė. Jos nuomone, geriausios verstinės knygos rinkimai svarbiausi yra patiems skaitytojams. Tai galimybė atsirinkti ir nepasiklysti reikšmingiausios, geriausios ir vertingiausios šiuolaikinės pasaulio literatūros kloduose.

Pirmoji šešetuko knyga – vieno geriausių olandiškai rašančių autorių Kaderah Abdolah romanas – „Mano tėvo užrašų knygelė“.  „Tai intymi, poetiška, jautri knyga, atskleista per tėvo ir sūnaus santykių prizmę. Perteikianti persų kultūrą ir leidžianti prisiliesti prie islamo pasaulėjautos, knyga kviečia skaitytoją pažinti skirtingų kultūrų dvasią.“, – taip knygą pristatė LLVS atstovė Mėta Žukaitė.

Vargu, ar Julian Barnes „Flobergo papūga“ galima lengvai talpinti į romano rėmus.  „Kūrinys  turi geografijos bei literatūros kritikos momentų. Romane keliamas klausimas, kaip ir kiek mes sugebame suvokti kitą ir praeitį? Ši tema plėtojama per detektyvinę romano liniją atskleidžiant turtingą literatūros istorijos ir prancūzų rašytojo Giustavo Flobero pasaulį, kartu aprėpiant ir paprastą šiuolaikinio žmogaus pasaulį“,  apie knygą kalbėjo vertėja Dalia Zabielaitė.

Trečioji, skaitytojų verdiktui pasiūlyta, knyga– Powel Huelle romanas Mercedes – Benz. Trumpai knygos siužetą pristačiusi J. Katkuvienė atkreipė dėmesį į šmaikščiai ir žaismingai monologo – laiško forma parašytą romano turinį. „Plepėjimo neperkrautame pasakojime persipina rašytojo senelių, tėvų, Lenkijos praeities ir šiuolaikinio pasaulio įvykiai. Visas linijas į vieną sukabina iš pirmo žvilgsnio literatūrai visai nepritinkantis objektas – automobilis“, – minėjo J. Katkuvienė ir pabrėžė, kad skaitant šią knygą būtina plati literatūrinė nuovoka.

Laimantas Jonušys pristatė Nobelio premiją pelniusios rašytojos Herta Muller romaną „Šiandien būčiau savęs geriau nesutikus“. „Jame poetiškai perteikiama pagrindinės herojės kelionė tramvajumi į eilinę tardytojo apklausą. Pasakojime atveriamas Rumunijos politinis peizažas, sudėtingi žmonių likimai.“ , – sakė L. Jonušys rašytoją taip pat pavadindamas viena geriausių šiuolaikinio pasaulio literatūros kūrėjų, mokančių taikliai skaitytojui perteikti žodžio jėgą.

Dar viena skaitytojams siūloma knyga – W. G. Sebald „Išeiviai“ itin reikšminga šiuolaikinei, nuolat emigracijoje gyvenančiai, visuomenei. „Smulkmeniškas, asmeniškas ir apgaulingai nuobodus pasakojimas turėtų dar kartą paraginti atsakyti sau į klausimą: „Ką emigracija reiškia žmogaus gyvenime?“. Šis pasakojimas turėtų pasirodyti aktualus ir svarbus kiekvienam skaitytojui, juk visi plačiąja prasme esame emigrantai“, – mintimis apie knygą dalijosi J. Katkuvienė.

„Liudmilos Ulickajos romanas „Danielis Štainas, vertėjas“, tai pasakojimas kuriame užsimota aprėpti didįjį dvidešimto amžiaus istorijos dramatizmą ir tragizmą, pasitelkiant vieną personažą, turintį realų prototipą. Romano herojus – jaunas žydas, gimęs Lenkijoje. Karo metu herojui pavyksta išvengti holokausto. Pasakojant herojaus istoriją minimas ir negailestingas lietuvių elgesys dalyvaujant holokauste“ , – taip paskutinę šešetuko knygą pristatė L. Jonušys.

Nuo vasario 25 iki pat balandžio 15 dienos LLVS tinklalapyje skaitytojai galės balsuoti už jiems labiausiai patikusią knygą. Skaitytojų verdiktas bus skelbiamas balandžio 23 dieną, kai kartu minima pasaulinės knygos ir autorių teisių diena.

Patalpinta: Rašiniai