Drauge Šeimos dieną

Mielas skaitytojau,

Visit St. Pete/Clearwater nuotr.

Šeima ir knygos yra neatsiejami nuo kiekvieno žmogaus. Mes negalime išsižadėti šeimos. Tačiau ar galime išsižadėti knygų?

Dažnas šiuolaikinis žmogus yra atitolęs nuo puslapių sklaidymo, knygos kvapo – atitolęs nuo senovinio ar tradicinio knygos skaitymo būdo. Dabar jis paniręs į savo planšetinį kompiuterį, kuriame piršto slystelėjimu slenka knygos puslapiais. Man kyla klausimas: o ką tu, skaitytojau, pasisemi iš tos knygos? ar tu pasineri į tą knygos pasaulį, kurį ji tau atveria? ar mintyse matai vaizdus, kuriuos užkodavo autorius savo kūryboje? Širdis man kužda, kad atsakymai į šiuos klausimus būtų neigiami. Lai mano namų biblioteka prasmenga technologijų liūne, jeigu aš klystu.

Paklausi, o kaip čia susijusi šeima? Atsakysiu klausimu: o kaip televizorius sugeba pritraukti šeimą į vieną vietą, tuo pačiu metu, prie tos pačios margadėžės? Lygiai tą patį gali ir knyga. Ji žmogų lydi visą gyvenimą – nuo vakarinės motinos pasakos prieš miegą iki paskutinio sunkiai regint perskaityto romano senatvėje. Galiausiai pats žmogaus gyvenimas virsta istorija, įamžinta knygoje.

Akivaizdu, kad knygos vis dar svarbios – Knygų mugė į savo glėbį prišaukė minias skaitytojų. Tegul vieni ten atėjo vedini populiarumo, bet jie vis tiek atėjo! Galbūt tai jų pirmasis žingsnis į skaitytojų gretas, nepaisant to, kokio amžiaus jie būtų!

Žinai, išduosiu paslaptį. Netyčiom nugirdau dviejų senolių pokalbį apie Knygų mugę. Vienas komentaras man labai paglostė širdį. Moteris sakė: „Į Knygų mugės forumus ir konferencijas malonu nueiti ir pasiklausyti, kaip kultūros žmonės gražiai lietuviškai dėlioja sakinį. Kaip gera, kad turim Knygų mugę ir galime su visa šeima pabėgti nuo buities ir pabūti ne tik literatūriniame pasaulyje, bet ir pasigrožėti mūsų kalba“. Argi tai nenuostabu?

Knyga mums atveria akis. Ji atveria pasaulį. Tokį pasaulį, į kurį galime pabėgti nuo kasdienybės.

Tavo vedlys po Knygų pasaulį

Skaitykite šiame leidinyje.

Patalpinta: Komentarai, Naujienos