Darbdaviams reikia ne diplomo, o praktikos?

Iš kairės: VU SA prezidentas Arminas Varanauskas, LVDK jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Ilja Malkinas, ŠMM Koleginių studijų skyriaus vedėjas Antanas Levickas. Autorės nuotr.

Kovo 28 d. surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos verslo ir darbdavių konfederacijos (LVDK) jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Ilja Malkinas pristatė pasiūlymą: gerinant praktikų kokybę – mažinti jaunimo nedarbą. Kartu su juo Lietuvos jaunimo praktikos problemas nagrinėjo Vilniaus universiteto studentų atstovybės prezidentas Arminas Varanauskas bei Švietimo ir mokslo ministerijos Koleginių studijų skyriaus vedėjas Antanas Levickas.

I. Malkinas teigė, kad norint išspręsti jaunimo nedarbo problemą, reikia tobulinti praktikų organizavimą. Verslo ir darbdavių konfederacijos atstovas pažymėjo, jog įsidarbinant svarbiau ne universiteto ar kolegijos diplomas, o darbo patirtis. Jis paminėjo Ministro Pirmininko A. Kubiliaus sudarytos darbo grupės priemones ir jas pakomentavo: „Darbdaviams suteikiamos subsidijos, skirtos padengti „Sodros“ ar kitiems mokesčiams, tačiau jeigu jaunas žmogus nebus pratinamas iš anksto kaupti darbinę patirtį, jis mažai mokės, todėl nedidelė tikimybė, kad jį darbdavys priims“.

Lietuvoje susiduriama su daug problemų organizuojant praktikas. Dažniausiai patirtis įgyjama profesinės praktikos metu, tačiau tai užkerta kelią studentui siekti savarankiškos praktikos laisvu nuo studijų metu. „Darbdaviai priimti praktikantų be trišalės sutarties sudarymo negali, nes tai yra nelegalu. Pasitaiko atvejų, kai  aukštosiose mokyklose studentams neleidžiama praktikuotis įmonėse programoje nenumatytu metu“, – pasakojo darbdavių atstovas. Vis dėlto jis džiaugėsi, kad Vyriausybės jaunimo užimtumo didinimo priemonių plane jau patvirtinta LVDK siūlyta priemonė – dvišalių (darbdavio ir studento) praktinio mokymo sutarčių įteisinimas. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovas Antanas Levickas paaiškino, kad trišalės sutarties pakeitimas dvišale yra sudėtingas procesas, pareikalausiantis nemažai lėšų, todėl jis nevyksta taip greitai.

I. Malkinas paminėjo, kad praktikos organizavimas Lietuvoje nėra pakankamai efektyvus ir dėl paviršutiniško darbdavių požiūrio į jaunus praktikantus, kvalifikuotų praktikų vadovų stygiaus, pačių studentų pasyvumo ir nesugebėjimo įžvelgti realios naudos praktikoje. Vilniaus universiteto studentų atstovybės prezidentas Arminas Varanauskas, kalbėdamas apie praktikos efektyvumo problematiką, išskyrė tai, jog Lietuvoje nėra sukurta tokia stipri praktikos kultūra kaip kitose šalyse: „Tiek darbdaviai, tiek studentai ir universitetų bendruomenė deda per mažai pastangų, kad sukurtų tokią sistemą, kuri pasiteisintų“.

Spaudos konferencijoje buvo pristatyti Lietuvos verslo ir darbdavių konfederacijos inicijuoto projekto „Gera praktika“ tikslai ir veikimo planas. I. Malkinas teigė, kad specializuota sistema padės gerinti praktikų kokybę ir rimčiau pažiūrėti į jaunuolių nedarbo problemą bei efektyviau ją spręsti.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos