Vilniaus universitete – Bernard Cerquiglini paskaita

SpareTomato (Flickr) nuotrauka

Kovo 17-ąją Vilniaus universitete svečiavosi Bernard Cerquiglini. Daugybės veikalų autorius, TV5 Monde televizijos prancūzų kalbai skirtos laidos vedėjas skaitė paskaitą tema „Frankofoniškųjų universitetų agentūra – tarptautinė mokslinė prancūzakalbė bendruomenė“.

Garsus Paris 7 Denis Diderot universiteto lingvistikos profesorius 2007 m. buvo išrinktas Frankofoniškųjų universitetų agentūros rektoriumi.

B. Cerquiglini sąvoką „frankofonija“ apibūdino kaip keitimosi nuomonėmis, solidarumo, pagarba vienas kitam pojektu, kurio pagrindas yra prancūzų kalba. Tačiau pirmasis šį terminą pavartojo XIX amžiaus prancūzų eseistas geografas Onezimo Rekliu knygoje „Prancūzija, Alžyras ir kolonijos“.

B. Cerquiglini kalbėjo apie tai, kad prieš 15 metų skirtingų šalių universitetuose buvo pradėtos diegti vienodos skaitmeninės technologijos tam, kad būtų galima be trugdžių keistis informacija. Profesorius išskyrė labai svarbius dalykus aukštojo mokslo įstaigose: tarpusavio bendradarbiavimą, dideles studentų stipendijas, kad jiems nesinorėtų važiuoti iš savo šalių.

Tęsdamas paskaitą profesorius paminėjo ir kalbų svarbą. Tai, kad lotynų kalbos buvo mokomamasi kaip antrosios, o ne pirmosios. Kad anglosaksiškosios šalys sutaupo labai daug pinigų, nemokydamos savo studentų anglų kalbos.

Savo pranešimo pabaigoje B. Cerquilini džiaugėsi tuo, kad visi universitetai yra turtingi skirtingais dalykais ir jog visi gali tuo dalintis. Profesorius taip pat pasakė norintis, jog Vilniaus universitetas įstotų į frankofoniškųjų aukštojo mokslo įstaigų gretas.

Pagal Prancūzijos ambasados Lietuvoje informaciją
Iliustracija iš TV5

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos