Žurnalistų sunkumai Sirijoje

Sirijos vėliava. Anjči nuotr.

Konfliktas Sirijoje žurnalistams tapo vienu iš sunkiausių ir pavojingiausių išbandymų per daugelį metų. Nuolatinė įtampa, persekiojimai ir penkių žurnalistų mirtys temdo Sirijos vyriausybės brutalią kovą su opozicija.

Sirijos prezidentas Bašaras al-Assadas apribojo žurnalistų galimybes patekti į šalį, todėl daugelis užsienio žurnalistų, esant patikimos informacijos trūkumui, buvo priversti rizikuoti savo gyvybėmis ir patekti į Siriją nelegaliai. Žurnalistai iš „BBC“, „CNN“, „ABC“, „NBC“, „Al Jazeera English“ ir kitų naujienų agentūrų, negavę vizų, į Siriją patekdavo iš Turkijos ir Libano padedant kontrabandininkams. Redakcijos primygtinai reikalavo, kad žurnalistai keliautų kartu su žmonėmis, galinčiais suteikti pirmąją pagalbą, žinodamos, jog Sirijoje nelaimės atveju korespondentų niekas neišgelbėtų.
Prastas telefono ir interneto ryšys, nuolatiniai susišaudymai ir tikimybė bet kurią akimirką būti sugautiems Sirijos specialiųjų pajėgų – tokia korespondentų kasdienybė. Garsi „CBS News“ korespondentė Clarissa Ward, dalyvavusi konfliktuose Irake, Afganistane, Libane, Gazos ruože teigė: „Niekada nesu patyrusi kažko panašaus kituose kariniuose konfliktuose“. Susirūpinimą išreiškė ir „CNN“ viceprezidentas Markas Whitakeris, kurio dvi žurnalistų komandos dirba slaptai Sirijoje.

Vis dėlto Sirijos valdžia, pajutusi žiniasklaidos spaudimą ir areštavusi keletą svetimšalių žurnalistų, padarė išimtį – pora korespondentų galėjo nuolatos keliauti po Sirijos sostinę Damaską, tačiau jie pranešė, jog be perstojo buvo sekami slaptosios tarnybos pareigūnų. Didžiosios Britanijos „ITV News“ korespondentas Bilas Neely teigė, jog kalbinti vietos gyventojai buvo akivaizdžiai įbauginti valdžios, todėl bijojo atskleisti informaciją, padėsiančią daugiau sužinoti apie šalyje vyraujančią padėtį ir nuotaiką.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja pasmerkė vykdomą smurtą Sirijoje, per kurį žuvo daugiau nei 6 tūkst. žmonių.

Parengta pagal užsienio informaciją

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje