Svajones apie karjerą policijoje trypia prasta jaunuolių sveikata

21-erių šiaulietis Aivaras Linkus – Mykolo Romerio universiteto pirmakursis, būsimasis policininkas. Vaikinas su nekantrumu laukia, kada pradės tarnybą ir viliasi, kad pirmoji jo darbovietė bus Šiaulių apskrities policija.

Policijos pareigūnų gretos pastaraisiais metais didėja, tačiau dar ne tiek, kiek norėtųsi.Policijos pareigūnų gretos pastaraisiais metais didėja, tačiau dar ne tiek, kiek norėtųsi. Jono Tamulio nuotr.

Policininko profesija pastaraisiais metais – viena iš populiaresnių. Tačiau ne visiems norintiems lemta užsivilkti pareigūno uniformą. Priežastis – prasta jaunuolių sveikata.

Gerbia policininko profesiją

Baigęs Šiaulių „Saulėtekio” gimnaziją, Aivaras Linkus pasirinko studijuoti policininko specialybę M. Romerio universitete. Jis džiaugiasi, kad karjeros kelias nukrypo būtent šia linkme.

Vaikinas neįsivaizduoja savęs kitur – jaučiasi savose vėžėse. Pasakoja, nuo mažumės žinojęs, kad bus policininkas. Pavyzdžiu Aivarui buvo ir jo giminaičiai – teisėsaugoje dirbo tėtis, dirba pusseserė.

Būsimas policininkas kol kas nežino, kokiame mieste darbuosis po studijų, tačiau norėtų sugrįžti į gimtąjį miestą – Šiaulius – ir, kaip pats sako, saugoti šiauliečių ramybę.

Norinčių dirbti netrūksta

Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojo Vinco Urbonavičiaus teigimu, pastaraisiais metais, palyginti su ankstesniais, sulaukiama vis gausesnio būrio jaunuolių, norinčių dirbti policijoje.

Vis dėlto kai kuriose srityse darbuotojų, anot komisaro, dar trūksta, ir labiausiai trūksta žemiausios grandies pareigūnų – policijos patrulių. Didžiausias šių darbuotojų trūkumas tebėra Šiaulių apskrities kelių policijoje – Patrulių kuopai šiuo metu stinga keturiolikos pareigūnų.

Tačiau komisaras džiaugiasi, kad pasitikėjimas policija paskutiniaisiais metais sparčiai auga, kartu populiarėja ir policininko specialybė.

Iš 70 šiauliečių, planavusių karjerą policijoje, tik penki įveikė sveikatos komisijos patikrinimą. Kitiems sutrukdė prastas regėjimas, iškrypęs stuburas. Gali būti, kad tai – nuolatinio sėdėjimo prie kompiuterio ekrano pasekmės.

„Tikiu, kad policininkais ateina ir ateis dirbti tie žmonės, kurie tikrai nori jais būti“, – sakė V. Urbonavičius.

Šiaulių apskrities policijos atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė teigia, kad jaunuolių, norinčių dirbti policijos pareigūnais, daugėja, tačiau tikina, kad daugiau nei pusė jų atkrenta dėl sveikatos.

Iš 70 savanorių tiko penki

Lietuvos policijos mokyklos Viešųjų ryšių poskyrio vyriausioji specialistė Vilija Žukaitytė teigia, kad norinčių įgyti policininko profesiją skaičius smarkiai išaugo. Vis dėlto neretam savo pasirinkimo tenka atsisakyti dėl sveikatos. Asmeninė nuotr.
Lietuvos policijos mokyklos Viešųjų ryšių poskyrio vyriausioji specialistė Vilija Žukaitytė teigia, kad norinčių įgyti policininko profesiją skaičius smarkiai išaugo. Vis dėlto neretam savo pasirinkimo tenka atsisakyti dėl sveikatos. Asmeninė nuotr.

Lietuvos policijos mokyklos Viešųjų ryšių poskyrio vyriausioji specialistė Vilija Žukaitytė sako, kad paskutiniaisiais metais norinčių stoti į policijos mokyklą padaugėjo, tačiau pastebimai suprastėjo jaunuolių sveikatos būklė.

Šiais metais tarp visų norinčių studijuoti policininko specialybę Lietuvos policijos mokykloje – 70 jaunuolių iš Šiaulių apskrities. Tačiau tik penki, anot V. Žukaitytės, iš jų įveikė sveikatos komisijos patikrinimą. Vienos iš pagrindinių priežasčių – prastas regėjimas, iškrypęs stuburas. Neatmetama, kad tai nuolatinio sėdėjimo prie kompiuterio ekrano pasekmės.

Policijos mokyklos atstovė sako, kad stojančiųjų atranka į Lietuvos policijos mokyklą yra išties sunki: rengiamos estafetės, fiziniai pratimai, taip pat lietuvių, anglų kalbos testai. Yra loginio mąstymo užduotys bei motyvacinis pokalbis su komisija. Tada sudedamas bendras balas ir sprendžiama, ar stojantysis gali mokytis, ar jis atitinka šiai fiziškai ir emociškai sunkiai specialybei keliamus reikalavimus.

Šiais metais į Lietuvos policijos mokyklą žadama priimti 200 kandidatų.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos