Simpoziumas „Ad Fontes“ – nauja mąstymo erdvė

Lektorius Mindaugas Kubilius – „Ad Fontes“ įkūrėjas bei vadovas. Autorės nuotr.

Vasario 14 dieną įvyko išskirtinis renginys Lietuvos filosofiniame ir Vilniaus universiteto akademiniame gyvenime. Tai simpoziumas „Ad Fontes“ (link šaltinių). Jo ištakos yra jau dešimtmetį vykstančios studijos Kražiuose. Tačiau ir pats pavadinimas suponuoja troškulį – mąstymo, išminties, pažinimo. Simpoziumo tikroji reikšmė – gerti kartu – tarsi liudijo apie gausybę jaunų žmonių, sugužėjusių į Vilniaus universiteto Teatro salę.

Įvadiniai svarstymai turėjo atskleisti ne tik simpoziumo esmę, bet kartu skatinti susimąstyti apie save kaip individą, apie kitus individus, kurie kartu sudaro bendrą vienetą – visuomenę. Tačiau kas yra visuomenė, jei ji neturi bendro pamato? „Ad Fontes“ siūlo pažvelgti į viską per klasikinės tradicijos ir filosofijos prizmę. Galbūt praeities šešėliai, nuo kurių vis bėgame vaikydamiesi nematomos ateities, visai nėra šešėliai? „Šiuolaikinė visuomenė redukuoja žmogų iki gyvulio ar mašinos“, – teigė doc. Naglis Kardelis. Jis pabrėžė, kad reikia daugiau tikėti žmogumi, jo substancija, dieviškąja kibirkštimi. Būtent klasikinė filosofija tiki žmogumi, gręžiasi į jį, tai, pasak pagrindinio renginio organizatoriaus lektoriaus Mindaugo Kubiliaus, yra žmogaus ugdymo tradicija.

Sulaukus didelio dalyvių antplūdžio, simpoziumas buvo surengtas ne vienoje iš Filosofijos fakulteto auditorijojų, kaip buvo planuota, o VU Teatro salėje. Autorės nuotr.

Simpoziume savo įžvalgomis dalijosi ne tik renginio kuratoriai: lektorius Mindaugas Kubilius, profesorius Vytautas Radžvilas, Filosofijos fakulteto dekanas doc. Kęstutis Dubnikas, doc. Naglis Kardelis, bet ir filosofai Romualdas Ozolas, Antanas Rybelis.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos