Tiesiogiai iš Briuselio

Ankstų antradienio rytą Vilniaus universiteto studentų grupė Briuselyje pasiekė kylančios saulės apšviestą Europos Parlamento būstinę. Vienas po kito jie pradingo demokratijos buveinės koridoriuose, prieš tai rūpestingai apieškoti apsaugos punkte.

Europos parlamento rūmai Briuselyje. Alina Zienowicz nuotr.

Tiesa, vertėtų pastebėti, kad prie įėjimo turėtų kabėti dualistinis užrašas skelbiantis, kad negalima žiopsoti, nes pasiklydęs nerasi kelio atgal.

„Tai miestas pastate“, – pasigirsta iš studentų lūpų. Nors visi nekantravo pamatyti tą salę, kurioje posėdžiauja 754 Europos Sąjungos valstybių išrinktieji, jos durys iškart neatsivėrė.

Pirmiausia studentai išgirdo daug ir įvairių pasakojimų apie Europos Parlamentą, jo veikimo principus ir komunikacijos būtinumą. „Svarbiausia, – sakė EP spaudos tarnybos atstovas Jack Blackwell, – negailėti pastangų aiškinant apie parlamento veiklą žurnalistams“.

Kokiomis priemonėmis ta komunikacija palaikoma? Ne tik susitikimais, bet ir transliuojant vaizdo, garso medžiagą, kuri kuriama vietoje esančiose studijose.

Žurnalistai EP lepinami kaip retos gėlės: kiekvienam pageidaujančiam „paskolinamas“ operatorius su kamera, užleidžiamos studijos, duomenis galima laikyti specialiuose serveriuose.

Pamatę didžiules televizijos ir radijo studijas, studentai turėjo galimybę pabendrauti su EP pirmininko Martin Schulz politiniu patarėju Arnoldu Pranckevičiumi.  Studijavęs tame pačiame Vilniaus universiteto „žurfake“ A. Pranckevičius įrodė, kad būdamas geras specialistas, esi vertinamas aukščiausių valdžios pareigūnų.

Diena demokratijos bastione buvo užbaigta pokalbiais su Lietuvos deleguotais europarlamentarais. Itin įdomi diskusija išsiplėtojo su Leonidu Donskiu ir Radvile Morkūnaite.

Vis dėlto vien tik įdomiomis kalbomis gyvas nebūsi – vakare studentai pasipylė į raizgias Briuselio gatves, patirti daugiakultūrinio miesto siūlomas pramogas.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje