Puolami žurnalistai, parodantys smurtą Egipte

Egipto TV operatorius
Egipto TV operatorius. Evaldo Slapšio nuotr.

Egipto ginkluotų pajėgų aukščiausioji taryba (SCAF) kaltina žurnalistus, kurie mėgina atskleisti valdžios smurtą, savo pranešimuose sąmoningai kelia nepasitikėjimą ir dezinformaciją.

Neseniai vykusiame kariniame reide Kairo miesto pagrindiniame Tahrir skvere, žurnalistai ir jų darbo priemonės – filmavimo kameros bei fotoaparatai tapo pirminiu taikiniu. Kariškiai, kuriems talkino civiliai, konfiskavo kameras ir jas sudaužė.

Žurnalistai ir filmų kūrėjai ant stogų, supančių skverą, nebuvo apsaugoti nuo atakų. „Al-Jazeera English“ prodiuseris Adamas Makaris informavo „Ahram Online“, kad dvidešimt civilių šturmavo viešbutį, kuriame jis buvo apsistojęs, ir sudaužė visas kameras, kurias tik rado. Tai ne pirmas kartas, kai buvo taikyta į žiniasklaidos atstovus nuo to laiko, kada kariuomenė paėmė valdžią į savo rankas.

Interneto svetainės „Egypt Independent“ fotografas Ahmedas Abd El-Fattah teigė, kad policijos pareigūnas šovė jam į akį. Fotografas taip pat akcentavo, kad jo sužalojimas nebuvo atsitiktinis, nes į žiniasklaidos darbuotojus kėsinamasi jau kurį laiką. „Penki „Masry Al-Youm“ žurnalistai buvo sužaloti tą dieną ir jie visi turėjo kameras“, – sakė A. Abd El-Fattah.

Oaze turistams tapęs Egiptas, dabar virto kovos lauku. Evaldo Slapšio nuotr.
Oaze turistams tapęs Egiptas, dabar virto kovos lauku. Evaldo Slapšio nuotr.

Lapkričio 21-ąją Egipto žurnalistų asociacija išplatino pranešimą, smerkiantį saugumo pajėgų smurtą prieš žurnalistus Aleksandrijoje. Pranešime rašoma, jog vienas iš žurnalistų buvo sulaikytas, priverstas nusirengti, jam užrišo akis ir daužė mediniu pagaliu penkias valandas. Galų gale jį apvogė. Keliomis dienomis anksčiau „Ahram Online“ žurnalistas, filmavęs susirėmimą Kairo miesto centre, buvo apiplėštas ir policijos sumuštas.

Egipto žurnalistų organizacija reikalavo vidaus reikalų ministro ištirti šį įvykį, bet jų reikalavimai nebuvo įvykdyti. Priešingai, žiniasklaida toliau kaltinama dėl įtampos kėlimo, kai kariuomenė ar policija naudoja jėgą.

Po neseniai vykusių susidūrimų Tahrir skvere sekmadienį, SCAF narė Adel Emara vėl apkaltino žiniasklaidą: „Nebus jokių apribojimų žiniasklaidai, bet mums reikia, kad žurnalistai patikrintų savo informaciją prieš ją publikuodami ir pateiktų tik tiesą. Mes laukiame pagrindinio kaltintojo įvykio detalėms atskleisti, o iki tol mes negalime būti įsitikinę dėl bet kokio spėliojimo“, – pabrėžė A. Emara.

Parengta pagal užsienio informaciją

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje