Ką reiškia būti imigrantu Lietuvoje?

Janytės Sabaliauskaitės nuotr.
Janytės Sabaliauskaitės nuotr.

Lapkričio 4 dieną Žurnalistikos institute įvyko redaktoriams ir žurnalistams skirtas seminaras „Ką reiškia būti imigrantu Lietuvoje?“. Seminaras rengiamas įgyvendinant projektą „Dėmesio centre – migrantai“, kurio tikslas – skatinti žiniasklaidą objektyviau perteikti migracijos klausimus visuomenei.

Žurnalistikos bakalauro studijų programos studentai taip pat turėjo galimybę dalyvauti  dviejose diskusijose. Pirmosios tema – „Nelaukiame imigrantų? Lietuvių požiūris ir imigrantų patirtis Lietuvoje.“ Šią seminaro dalį vedė tarptautinės migracijos organizacijos atstovai.

Antrosios diskusijos temą „Migracija žiniasklaidoje – pamokos iš Jungtinės Karalystės“ moderavo Mike Jempson. Svečias iš Jungtinės Karalystės yra žurnalistas, knygų autorius, lektorius ir aktyvistas, etišką žurnalistiką agituojančios labdaros organizacijos „MediaWise“ direktorius.

Seminare buvo diskutuojama apie imigraciją, kokias grėsmes kelia šis procesas ir apie tai, koks vyrauja lietuvių požiūris į atvykėlius. Šiais klausimais savo mintimis pasidalijo ne tik studentai, bet ir svečias iš Turkijos Gazi Elvanas. Studentai mano, jog didžiausios imigracijos grėsmės – nusikaltimai ir kultūrinių skirtumų supanašėjimas. Prieš metus Lietuvoje apsigyvenęs Gazi Elvanas teigė, jog į Lietuvą atvyko todėl, kad jo žmona lietuvė Turkijoje negalėjo susirasti darbo. Jo nuomone, žiniasklaida nepateikia teigiamų faktų apie musulmonus, ir taip kuriamas klaidingas požiūris.

Ilgametę žurnalistinę patirtį turintis lektorius iš Jungtinės Karalystės Mike Jempson, pratęsdamas diskusiją, įvardijo iššūkius ir problemas, su kuriomis susiduria žurnalistai rašydami apie migraciją. Savo pristatyme svečias davė patarimų studentams, kaip pateikti migracijos temą žiniasklaidoje – klausyti, atmesti, ieškoti ir klausti. Mike Jempson teigė, jog bendradarbiavimas remiasi kultūriniais skirtumais, o tiksli informacija yra vienintelis pagrindas sąžiningai diskusijai demokratinėje visuomenėje.

Nors seminaro metu buvo nuspręsta, kad pozityvios istorijos apie imigrantus nėra tokios įdomios kaip negatyvios, tačiau diskusijų pabaigoje išryškėjo mintis, jog atėjo metas griauti žalingus stereotipus. Bet tai padaryti galima tik visada tikrinant faktus ir laikantis objektyvumo principo.

Patalpinta: Lietuvoje, Žiniasklaida