Britų žurnalisto paskaita apie mokslo žurnalistiką

Tobis Murkotas (Toby Murcott). Autoriaus nuotr.
Tobis Murkotas (Toby Murcott). Autoriaus nuotr.

Transparency International Lietuvos skyriaus konferencijų salėje vyko dvidešimt antrasis ,,Žurnalistų pusryčių“  renginys, kurios tema „Kaip mokslo žurnalistika gali išvengti kompanijų ir interesų grupių manipuliacijų“. Susitikimo svečias – Didžiosios Britanijos mokslo žurnalistas ir BBC laidų prodiuseris Tobis Murkotas (Toby Murcott). Šioje paskaitoje britų žurnalistas dalijosi savo asmenine patirtimi ir pamąstymais apie mokslo žurnalistikos ypatumus, jos paskirtį ir svarbą.

Aiškindamas mokslo žurnalistikos sampratą, T. Murkotas teigė, jog šios žurnalistikos pagrindiniai principai beveik niekuo nesiskiria nuo kitų žurnalistikos rūšių: jai taip pat būtinas tinkamas šaltinis, įdomi informacija, o keliami klausimai privalo išlikti aktualūs. Anot pranešėjo, turėtų skirtis tik žurnalisto požiūris į informacijos šaltinį ir į tai, kokiu būdu toji informacija turėtų būti renkama.

Susitikime taip pat kalbėta apie mokslo žurnalisto svarbą. Pasak  T. Murkoto, pagrindinė mokslo temomis rašančio žurnalisto funkcija – klausimų ir tyrimų  pagalba išsiaiškinti, ar nemeluoja mokslinį tyrimą atlikęs asmuo.

,,Mokslo žurnalistai ne tik rašo mokslinėmis temomis, bet tuo pačiu ir testuoja mokslininkų išvadas ir jų tikrumą“, –teigė BBC žurnalistas.

T. Murkotas taip pat minėjo, jog norint tapti mokslo žurnalistu, nereikia būti mokslininku – užtenka suprasti, kaip veikia mokslas.

Patalpinta: Naujienos