Į universitetus – teisės ir medicinos mokslų, į kolegijas – kosmetologijos paslapčių

Pasibaigus pirmajai stojimo į universitetus ir kolegijas prašymų registracijai, paaiškėjo, kad studijuoti Lietuvos universitetuose šiemet nori mažiau abiturientų, nei pernai.

Studijuoti nuo rugsėjo ketina 20 tūkst. šiemet mokyklas ir gimnazijas baigusių abiturientų. Sekunde.lt nuotr.

Šiemet stojančiųjų – 3 tūkstančiais mažiau

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos, organizuojančios bendrąjį priėmimą, informacinėje sistemoje (LAMA BPO) iš viso užsiregistravo 36 985 stojantieji, pernai – 39 712. 20 466 stojantieji buvo šių metų abiturientai.

Daugiausiai stojančiųjų buvo į Vilniaus universitetą – sulaukta 5612 paraiškų. Kauno technologijos universitete studijuoti norėjo 2357 pareiškėjai, Vilniaus Gedimino technikos universitete – 2301. Paklausios buvo ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studijų programos – 2 192 stojančiųjų.

Rinkosi prestižines profesijas

Norinčius studijuoti universitetuose, kaip kasmet, labiausiai domino socialiniai, biomedicinos ir technologijos mokslai. Stojantieji dažniausiai rinkosi mediciną – iš viso 1318 pageidavimų, teisę – 416 ir odontologiją – 411 paraiškų. Medicinos studijų programos buvo paklausios Lietuvos sveikatos mokslų universitete (pageidavo net 748 studentai) ir Vilniaus universitete (570). Teisės studijų programos – Vilniaus universitete (416).

„Tai prestižinės profesijos Lietuvoje. Gydytojams nėra sunku surasti darbą – jie yra laukiami tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. – paaiškino Vytauto Didžiojo universiteto sociologijos katedros daktarė Jūratė Imbrasaitė. – Teisininkams sudėtingiau įsitvirtinti rinkoje, bet teisės žinių turėjimas dažnai yra privalumas bandant įsidarbinti valstybės tarnyboje ar privačiame sektoriuje.“

Konkuruojame su užsienio universitetais?

Studijas universitetuose pirmuoju numeriu rinkosi 20270 stojančiųjų (61 proc.), kai tuo metu pernai – kiek daugiau – 63,4 proc. stojančiųjų. Vis dėlto teigti, kad aukštojo mokslo prestižas smunka – negalima.

Anot J. Imbrasaitės, šiomis dienomis trūksta duomenų apie planuojančius studijuoti užsienio universitetuose.

„Be to, moksleiviai dažnai nebūna apsisprendę, kokią specialybę nori pasirinkti, todėl jie neretai pirmuosius metus praleidžia dirbdami Lietuvoje arba užsienyje“, – rezultatus komentavo sociologė.

Dažniau renkasi kolegijas

Studijas kolegijose pirmuoju numeriu rinkosi 12 928 stojantieji (39 proc. visų pageidavimų). Palyginimui, pernai studijas kolegijose rinkosi 36,6 proc. stojančiųjų. Šiek tiek krenta universitetinių studijų pasirinkimas,

Į kolegijas stoję abiturientai dažniausiai rinkosi Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos valstybinės kolegijų studijų programas.

Šių metų abiturientai kolegijose dažniausiai nori studijuoti kosmetologiją – 280 pageidavimų, higieninę ir dekoratyvinę kosmetologiją – 260 ir bendrosios praktikos slaugą – 237 paraiškos.

Miškų ūkis ir laivavedyba nebedomina stojančiųjų

Populiariausių pagal pirmąjį pasirinkimą studijų programų sąrašas išlieka iš esmės toks pats kaip ir pernai metais. Universitetinėse studijose vis dar yra populiarūs politikos moslai, koleginėse studijose abiturientai retai renkasi miško ūkio ir jūrų laivavedybos studijų programas.

Tačiau tarp stojančiųjų pasirinkimų yra keletas pasikeitimų. „Krenta socialinių mokslų ir kyla technologinių bei fizinių mokslų populiarumas“, – paaiškino LAMA BPO atstovė spaudai Aldona Steponavičiūtė.

Ryžtasi stojamiesiems

Stodami į kelias studijas Lietuvos universitetuose, abiturientai privalo laikyti stojamuosius egzaminus. Tokiu būdu patys universitetai atsirenka gabiausius studentus.

Stojamieji organizuojami stojant į žurnalistikos studijų programas Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete. Stojamąjį egzaminą laikė 75 pretendentai. Iš išlaikiusiųjų stojamąjį egzaminą, kurį sudarė testas ir rašinys pagal pasirinktiną temą, buvo pakviesta pasirašyti sutartis ir jas pasirašė 43 asmenys.

Paskutinę galimybę patekti į norimą universitetą moksleiviai turės rugpjūčio 6 dieną. Tuomet, baigiantis antrajam bendrojo priėmimo etapui, atsižvelgus į jo rezultatus ir prašyme nurodytus prioritetus, bus pateikiamas vienas kvietimas užimti po pirmojo etapo likusią valstybės finansuojamą arba nefinansuojamą studijų vietą universitete arba kolegijoje, jeigu stojantysis pageidavimų sąraše jas nurodė, arba buvo pateikiamas neigiamas atsakymas.

Patalpinta: Naujienos, Universitete