Taupymo vajus Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje: žurnalistai netenka darbo

Didžiosios Britanijos žiniasklaida grumiasi su finansiniais sunkumais. F. Mohammed nuotr.
Didžiosios Britanijos žiniasklaida grumiasi su finansiniais sunkumais. F. Mohammed nuotr.

Didžiosios Britanijos laikraštis „The Guardian“ pranešė, jog dėl etatų mažinimo leidiniai „The Times“ ir „Sunday Times“ savo redakcijose iš tūkstančio darbuotojų darbą praras mažiausiai pusantro šimto. Laikraščių redakcijos siekia sumažinti savo leidybines išlaidas  apie 15 proc.

Pasak „The Times“ redaktoriaus Džeimso Hardingo, laikraštis ketina atleisti apie 100 darbuotojų iš 700, o  „Sunday Times“ redaktorius Džonas Witherow savo darbuotojams pranešė, jog darbo neteks apie 20 žmonių, taip pat apie 30 proc. bus sumažinta dirbančiųjų puse etato. Iš viso „Sunday Times“ panaikins nuo penkiasdešimties iki šimto darbo vietų. Leidinių grupei priklausantis bulvarinis leidinys „The Sun“ pokyčių neturėtų pajusti.

Dėl susidariusios padėties leidyklos kaltina dabartinę ekonominę situaciją bei padidėjusias spausdinimo išlaidas, tačiau didinti leidinių kainos ar sumažinti jų apimties redakcijos neplanuoja.

Ši naujiena verčia prisiminti prieš kelias savaites paskelbtą pranešimą apie tai, jog Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC planuoja iki 2017-ųjų sumažinti savo biudžetą 20 proc. panaikindamas apie 2000 darbo vietų ir radikaliai keisdamas savo programą, stengdamasis sutaupyti maždaug 670 milijonų svarų sterlingų (per 3 milijardus litų) kasmet.

Iš abiejų šaltinių galima susidaryti įspūdį, kad Didžiosios Britanijos žiniasklaida, visada laikyta autoritetu, turi didelių finansinių problemų, kurios gali pridaryti žalos darbo procesui ir rezultatui.  BBC valdžia dėl savo pakeitimų ne tik biudžete, bet ir programoje, Jungtinės Karalystės transliuotojų sąjungos yra kaltinama transliuotojo žlugdymu ir žiniasklaidos profesionalumo mažinimu. Tuo tarpu, net jeigu „The Times“ ir teigia nekeisiantis turinio, tačiau personalo praradimas gali turėti įtakos žurnalistikos kokybei.

Parengta pagal The Guardian bei BBC News informaciją