Biržos maklerio komentaras BBC žiniose sulaukė prieštaringų reakcijų

Tokią nuotrauką po pasirodymo BBC eteryje savo asmeniniame Facebook puslapyje publikavo akcijų biržos makleris. Alessio Rastani nuotr.
Tokią nuotrauką po pasirodymo BBC eteryje savo asmeniniame Facebook puslapyje publikavo akcijų biržos makleris. Alessio Rastani nuotr.

Pirmadienį BBC žiniose pasirodęs, nepriklausomu biržos makleriu prisistatęs, Alessio Rastani pakomentavo esamą ekonominę situaciją pasaulyje. Jo pasisakymas sulaukė daugybės prieštaringų vertinimų internete ir laidos vedėjų nuostabos.

Alessio Rastani pateikė savo, kaip profesionalo, nuomonę, kad antroji krizės banga yra neišvengiama ir patikino, jog ji prasidės greičiau nei per dvylika artimiausių mėnesių. Jis teigė, jog  investuotojai nebetiki, kad dar įmanoma išgelbėti eurozoną ir savo pinigus skuba investuoti į saugesnę valiutą.

Londone gyvenantis akcijų biržos makleris smarkiai nustebino žinių vedėjus atvirai prisipažindamas, kad jau trejus metus laukė naujosios krizės bangos, dėl to, kad tai puiki proga jam pasipelnyti. Be to, jis pabrėžė, kad iš krizės galėtų uždirbti pinigų kiekvienas apsukresnis žmogus, ne tik verslininkai ir turtingieji.

BBC žinių laidos vedėjai paklausus, kas galėtų išgelbėti ekonomiką, Alessio Rastani nedvejodamas atsakė: „Visiškai nesvarbu kokių veiksmų bus imtasi. Daugumai investuotojų visiškai nerūpi, kaip bus gelbėjama ekonomika, taisoma situacija, jie stengiasi iš to kuo daugiau pasipelnyti. Asmeniškai aš antrosios recesijos laukiu jau trejus metus.“

Po šio pasirodymo BBC eteryje, Alessio Rastani buvo internete pavadintas apgaviku. Kai kas mano, kad tai BBC būdas kelti reitingus, kiti teigia, kad šis žmogus tiesiog ieško populiarumo ir siekia sukelti paniką visuomenėje. Iš tiesų jau kitą dieną Amerikos naujienų agentūra „Forbes“ publikavo interviu, kuriame siekiama išsiaiškinti apie jo profesinę karjerą. Alessio Rastani sulaukė dėmesio ir iš kitų didžiųjų interneto naujienų portalų, tarp jų „Telegraph“ ir „Guardian“.

Lietuvoje šis pasisakymas taip pat neliko be atgarsių. Naujieną apie Alessio Rastani publikavo Delfi. Politikos apžvalgininkas Artūras Račas apie jį paskelbė savo tinklaraštyje, rekomenduodamas išklausyti biržos maklerio,  pasirodžiusio BBC eteryje, mintis.