Kolumbijoje pagrobtas prancūzų karo žurnalistas

Nesėkminga JAV remiama kova su narkotikais. Karikatūra iš www.greenchange.org

Sekmadienį, po susirėmimų tarp sukilėlių grupuotės „FARC“ ir Kolumbijos kariuomenės, pagrobtas prancūzų karo žurnalistas Romeo Langlua (Romeo Langlois).  Susidūrimo metu žuvo keturi žmonės: trys kariai ir policijos pareigūnas, dar šeši sužeisti, praneša Kolumbijos gynybos ministras.

Kairiųjų pažiūrų Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgos („FARC“), susikūrusios 1964 metais, yra paskutinė ginkluota revoliucinė grupuotė Lotynų Amerikoje, didžiausią pelno dalį gaunanti iš kokaino gamybos. Romeo Langlua lydėjo Kolumbijos karius į operaciją, kurios metu sunaikintos penkios kokaino gamyklos.

Sekmadienio opreacijoje dalyvavęs vyresnysis policijos pareigūnas pranešė, kad ilgas lietus ir blogos oro sąlygos trukdė tinkamai įvykdyti užduotį. Nepatvirtintais duomenimis, žurnalistas prieš pagrobimą buvo sužeistas.

Prancūzijos vyriausybė jau susisiekė su pagrobtojo artimaisiais. Kolumbijos pareigūnai, tęsiantys dingusiųjų paiešką, kol kas atsisakė suteikti daugiau informacijos.

Kolumbijoje R. Langlua dirbo Prancūzijos laikraščio „Le Figaro“ ir televizijos kanalo „France 24“ korespondentu daugiau nei dešimt metų, o pagrindinė jo tema buvo šios šalies vyriausybės kova su sukilėliais.

JAV remiama Kolumbijos vyriausybė jau ne vieną dešimtmetį nesėkmingai kovoja su narkotikų gamyba ir prekyba regione. „FARC“ sukilėliams narkotikų prekyba yra pagrindinis pelno šaltinis, tačiau jie dažnai grobia užsienio turistus ir pareigūnus, po to prašydami už juos išpirkos. „FARC“ kaltinama prieš metus pagrobusi keturis kinų naftos pramonės darbuotojus tame pačiame regione, kur ir įvyko sekmandienio susidūrimai.

Parengta pagal www.guardian.co.uk, edition.cnn.com

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje