Nemokamos knygos – populiarios

Knygų lentyna populiari tarp įvairaus amžiaus žmonių. Autorės nuotr.
Knygų lentyna populiari tarp įvairaus amžiaus žmonių. Autorės nuotr.

Knygų mainai tampa vis labiau populiarėja. Skaitytojai skatinami nemokamai pasidalinti ir keistis knygomis. Turint nebereikalingą knygą, nebūtina ją išmesti – galbūt tai, kas vienam atrodo bevertis leidinys, kitam bus įdomus ir naudingas. Domina kokia nors tema, galbūt reikia parašyti referatą, tačiau nei vienoje bibliotekoje nėra reikiamo literatūros kūrinio? Prieš skubant į knygyną leisti pinigus, verta užmesti akį į knygų mainų lentynas. Vieną tokių galima rasti Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje. Skaitytojams lentyna pristatyta prieš dvejus metus.

Lentyna mainams ir bendravimui

Idėja pastatyti tokią lentyną gimė sulaukus bibliotekos lankytojų klausimų, kur dėti jų namuose sukauptas knygas. Daugelis teiravosi, ar nebūtų galima nereikalingus leidinius palikti bibliotekoje, kad visi norintys galėtų juos matyti, apžiūrėti ir patinkančius nemokamai pasiimti.

Knygų mainų lentyna populiari nuo pat savo atsiradimo. Įvairaus amžiaus žmonės, kaip ir prieš porą metų, taip ir dabar, intensyviai domisi, ieško, dovanoja leidinius.

„Kartais lentyna būna pilnutėlė, knygos sukrautos viena ant kitos ir po valandėlės ji jau pustuštė. Vakarop vėl atneša leidinių ir netrukus viskas vėl dingsta. Tas bibliotekos kampelis, kur ji stovi – visada labai gyvas“, – pripažino A. Mickevičiaus bibliotekos renginių organizatorė ir viena šios idėjos autorių  Rūta Skorupskaitė.

„Mes turėjom dar vieną tikslą. Kad čia, prie šios lentynos, būtų pasimatymų, susitikimų vieta. Galbūt ant šalia esančios skelbimų lentos žmonės paliktų lapelį, skelbimą, kokios knygos ieško, susirašinėtų“, – mintimis dalijosi bibliotekos darbuotoja.

Knygų mainai – reikalingi

Vos įėjus į bibliotekos pastatą ir palypėjus laiptais, matyti baldas, prie kurio būriuojasi pora žmonių. Lietuviškos, angliškos, rusiškos, lenkiškos, vokiškos, plonos ir storos, naujos ir išspausdintos prieš daugiau nei keturis dešimtmečius – knygų asortimentas mainų lentynoje pats įvairiausias ir jis nuolat keičiasi. Skirtingi ir žmonės, kurie čia palieka ir ieško knygų. Moksleiviai, studentai, pačių įvairiausių profesijų atstovai: dailininkai, verslininkai, mokytojai, pensinio amžiaus žmonės. Nėra jokių apribojimų.

Kalbinti bibliotekos lankytojai pripažino, jog mainų lentyna tikrai naudinga. „Tokia lentyna – labai reikalingas dalykas. Kartais kai kurių knygų niekur rasti nepavyksta, o būtent čia aptinki. Jono Mikelinsko, Kazio Binkio kūriniai… Kai užeinam į A. Mickevičiaus biblioteką, visada nueinam iki šitos lentynos, pasižiūrime, gal ką nors naudingo rasime studijoms ar šiaip laisvalaikio skaitymui“, – kalbėjo Vilniaus pedagoginio universiteto trečio kurso studentai Saulius ir Ernestas. „Tos knygos dabar praranda vertę, kai kurie jas laiko šiukšlėmis. O juk knyga – tai vertybė. Gerai, kad žmonės jas atneša čia“, – teigė vaikinai.

„Dažniausiai ieškau knygų apie etiką, filosofiją, atnešu senus detektyvus, kitus leidinius, kurių nebeskaitau aš ar mano vaikai. Mėgstu knygas lietuvių ir rusų kalbomis, kurių čia yra nemažai. Gerai, kad tokia lentyna yra. Ne visi juk šiandien gali įpirkti knygas“, – kalbėjo bibliotekos lankytojas pensininkas Petras.

Iš lentynos – į fondą

Dažnai bibliotekos darbuotojai iš mainų lentynos paimtas knygas perkelia į fondą. Kartais – priešingai. Pačiai bibliotekai knygų autoriai arba verslininkai padovanoja didelį kiekį egzempliorių, kurių fonde yra ne vienas ir ne du. Nemažai tokių spaudinių patenka į mainų lentyną, iš kur juos su malonumu pasiima žmonės.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos