Komentatoriai internete ne visada sulaukia teisingumo

Šiomis dienomis vis daugiau žmonių kreipiasi į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo internete, tačiau teismų praktika rodo, kad komentatoriai dažnai išvengia atsakomybės. Tuo pasinaudodami jie drąsiai reiškia savo mintis ir tai daro pasislėpę už slapyvardžio „Anonimas“.

Autorės nuotr.Autorės nuotr.

Komentatorių įžeidinėjimai nebestebina policininkų

Internete pilna įvairiausio turinio komentarų, bet didžiausią dėmesį pritraukia įžeidžiantys komentarai, kurie susiję su tam tikrais asmenimis. Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio, tokių asmenų, kurie kreiptųsi dėl komentarų internete, nėra labai daug. „Čia yra toks eilinis nusikaltimas, kaip kokia nors vagystė“, – palygino R. Matonis.

Pats asmens tapatybės atskleidimas nėra sudėtingas, tuo labiau, kad dabar prie kiekvieno komentaro portaluose nurodomas IP adresas. „Policija kreipiasi į kažkurią redakciją. Redakcija pateikia IP adresą, ir pagal IP adresą nustatomas žmogus, kuris komentuoja“, – paaiškino policijos atstovas.

Už įžeidžiantį komentarą – kvietimas į teismą

Be to, asmenys, kurių pateikti įžeidimai buvo dekriminalizuoti, gali kreiptis į teismą dėl garbės ir orumo pažeidimo, kuris Civiliniame kodekse numato asmens garbės ir orumo gynimą. Pagal šį kodeksą asmuo turi teisę reikalauti teismo tvarka paneigti paskleistus duomenis, žeminančius jo garbę ir orumą ir neatitinkančius tikrovės, taip pat atlyginti tokių duomenų paskleidimu jam padarytą turtinę ir neturtinę žalą.

Vis dėlto ne visada asmens pateiktas komentaras gali būti įžeidimu. Advokatė Laura Altun teigia, kad šis procesas taikomas ne bet kokiai neigiamai informacijai, o tik tokiai, kuri neatitinka tikrovės. „Jeigu apie žmogų yra bloga informacija, kuri yra negatyvi, bet teisinga, toks žmogus negali savęs apsaugoti ir ginti, įstatymas tokio žmogaus negina ir nesaugo“, – paaiškino advokatė.

Advokatė taip pat įspėja, kad nutinka tokių atvejų, kai po kreipimosi dėl neigiamo komentaro apie teismą sužinojęs asmuo paprasčiausiai ištrina komentarą ir jokios kaltės nebelieka. „Jeigu tą informaciją paskelbė ne visuomenės informavimo priemonė, o privatus asmuo, tuo metu reiktų užfiksuoti, kad ta informacija buvo paskelbta. O toliau tas žmogus turi teisę arba gražiuoju susitarti, kad ta informacija būtų pašalinta ir asmuo atsiprašytų, arba jis gali tiesiog kreiptis į teismą“, – pabrėžė L. Altun.

Baudos simbolinės

Advokatė minėjo, kad baudos už komentarus internete yra nuo 100 eurų iki 10 000 eurų, jei tai rimtas atvejis. „Baudos suma priklauso nuo informacijos pobūdžio ir pasekmių. Jeigu už internete paskelbtą informaciją žmogus neteko darbo, kažkas nutiko su šeima, suma iškart skiriasi“, – aiškino L. Altun.

Iš praktikos advokatė gali patikinti, kad ne visada pateikti komentarai yra įžeidžiantys. „Todėl teismai ir vertina, kokiame kontekste ta informacija buvo pasakyta, ar yra to žeminancio pobūdžio, ar tikrai tokia informacija išdėstyta tokiame komentare. Vienais atvejais apginamos pažeistos teisės, kitais atvejais ne“, – apie turinio svarbą pasakojo advokatė.