Ko nežinojome apie Adomo Mickevičiaus biblioteką. Šiek tiek skaičių ir faktų.

516 015 – tiek knygų saugoma A. Mickevičiaus bibliotekoje. Autorės nuotr.
516 015 – tiek knygų saugoma A. Mickevičiaus bibliotekoje. Autorės nuotr.

Prieš šešiasdešimt vienerius metus sostinėje duris atvėrė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus biblioteka. Atrodo, lyg tokios informacijos mums ir pakaktų apie ją. Tačiau niekada nesusimąstėme, kiek laiptelių įveikiame, norėdami pasiekti Meno ar Abonemento skyrių? Ogi 55.

55 laiptelius reikia įveikti iki Abonemento ir meno skyrių. Autorės nuotr.
55 laiptelius reikia įveikti iki Abonemento ir meno skyrių. Autorės nuotr.

Ko gero nė neįsivaizduojame, kiek iš viso knygų saugoma A. Mickevičiaus bibliotekoje. Tik žinome, kad jų tikrai daug. Iš tikrųjų yra net daugiau nei pusė milijono (516 051 vnt.).

Seniausią knyga bibliotekoje yra saugojama meno skyriuje. Jai 262 metai. O pati storiausia ir sunkiausia bibliotekos knyga – tai net 1063 puslapių apimties ir  apie 7 kg svorio „Menas ir literatūra“.

Įdomu sužinoti, kokią knygą labiausiai pamilo skaitytojai? Tai amerikiečių rašytojo Dan Browno bestselerį „Da Vinčio kodas“. Nuo JAV rašytojo neatsilieka ir lietuvių kūrėja Jurga Ivanauskaitė, kurios knygas per šiuos metus itin pamėgo bibliotekos lankytojai.

Šią bibilioteką kiekvienais metais aplanko apie 23 tūkstančiai įvairaus amžiaus skaitytojų. O išsirinkti knygą mums gali padėti net 66 bibliotekos darbuotojai. Žinoma, kaip visada, pasiėmę leidinį, mes vėluojame jį atiduoti. Tačiau yra ir toks skaitytojas, kuris knygos negrąžino net trejus metus.

Kas daugiausiai metų atidavė šiems knygų namams? Tai Audronė Mačiulienė, kuri dirba jau 54-erius metus ir vadovauja Dokumentų tvarkymo skyriui.

Pernai A. Mickevičiaus biblioteka iš valstybės biudžeto gavo lėšų, kurias panaudojo pirmojo korpuso restauracijai ir vaikų skyriaus atnaujinimui. Taip pat ši įstaiga su kitomis 1217 šalies viešosiomis bibliotekomis ir jų padaliniais sėkmingai įgyvendina projektą „Bibliotekos pažangai“. Projekto tikslas – pasitelkus viešąsias įstaigas siekti, kad visi Lietuvos gyventojai išmoktų geriau naudotis informacinių technologijų teikiamomis galimybėmis.

Nuo 2009 m. rudens iki 2011 m. pavasario Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešoje bibliotekoje 648 akademinių valandų trukmės kompiuterinio raštingumo kursuose mokėsi 425 įvairaus amžiaus gyventojai.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos