Stojantiesiems į žurnalistiką – atsakymai į 11 dažniausių klausimų

Planuoji stoti į žurnalistiką, bet vis dar kyla aibė klausimų? Į pagalbą skuba VU Komunikacijos fakultetas. Atsižvelgdamas į didelį užklausų kiekį apie stojamąjį egzaminą į žurnalistikos bakalauro studijų programą, jis parengė atsakymus į 11 moksleivių dažniausiai užduodamų klausimų.

1. KUR TURIU REGISTRUOTIS, KAD GALĖČIAU DALYVAUTI STOJAMAJAME EGZAMINE Į ŽURNALISTIKĄ?

Stojamam egzaminui būsite iš karto užregistruotas, kai Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti svetainėje (www.lamabpo.lt)  užpildysite prašymą studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose ir jei tame prašyme bus įrašyta žurnalistikos studijų programa VU.

2. IKI KADA TURĖČIAU UŽSIREGISTRUOTI, T.Y. UŽPILDYTI PRAŠYMĄ, NORĖDAMAS STOTI Į ŽURNALISTIKĄ VU?

Jei norite stoti į žurnalistiką VU, prašymą studijuoti Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti svetainėje (www.lamabpo.lt) užpildyti turite likus ne vėliau kaip 1 dienai iki egzamino.

3. INTERNETE NURODOMA, KAD STOJAMASIS EGZAMINAS Į ŽURNALISTIKĄ VYKS BIRŽELIO 28 IR 30 DIENOMIS. TAIP PAT NURODOMA, KOKIOS TEMOS BUS ATITINKAMĄ DIENĄ. AR AŠ GALIU PASIRINKTI, KURIĄ DIENĄ LAIKYTI EGZAMINĄ?

Taip, registruodamas prašymą galite pasirinkti, kurią dieną Jums patogu laikyti egzaminą.

4.  KONKURSO REGLAMENTE NURODOMA, KAD EGZAMINĄ SUDARO DVI DALYS: TESTAS IR RAŠINYS. AR JIE VYKS TĄ PAČIĄ DIENĄ IR KADA AŠ SUŽINOSIU REZULTATUS?

Taip, iš ryto (nuo 9:00) stojantieji rašys testą. Tam bus skiriama 1 akademinė valanda (45 min). Tarp 12-13 val. kandidatams bus pranešta, kurie iš jų kviečiami rašyti rašinio. Jis bus rašomas tą pačią dieną ir jam skiriamos 3 akademinės valandos (2 val. 15 min.). Rezultatus galėsite sužinoti kitą dieną, paskambinę į Vilniaus universiteto priėmimo komisiją. Jus informuos, ar gaunate įskaitą, ar ne.

5. JEI, PAVYZDŽIUI, BIRŽELIO 28 D. NURODOMA TEMA „MOKSLAS, ŠVIETIMAS, PAVELDAS ŽINIASKLAIDOS AKIRATYJE“, AR TAI REIŠKIA, KAD TESTO KLAUSIMAI IR RAŠINIO TEMOS BUS IŠ ŠIOS SRITIES AR IR IŠ KITOS DIENOS TEMOS?

Taip, tą dieną reikėtų orientuotis į nurodytos temos klausimus ir rašinių temas, tačiau dalis klausimų gali būti susiję su kitomis stojamojo egzamino dalimis (tezėmis).

6.  KOKIE KLAUSIMAI BUS TESTE: UŽDARI AR ATVIRI?

Teste bus tiek uždarų, tiek pusiau atvirų, tiek atvirų klausimų. Artimiausiu metu paskelbsime bandomąjį testą, kad galėtumėte susipažinti, kokio tipo klausimų galite tikėtis.

7. KIEK TESTE BUS KLAUSIMŲ?

30.

8. AR RAŠINIO TEMA BUS TOKIA, KURI NURODOMA INTERNETE, AR BUS TOS TEMOS KOKIOS NORS POTEMĖS?

VU Komunikacijos fakulteto tinklapyje nurodoma stojamojo egzamino tematika, o rašinių temos bus konkretesnės. Jas sužinosite tik prieš pradėdami rašyti rašinį. Turėsite pasirinkti vieną iš dviejų rašiniams siūlomų temų.

9. KOKIOS APIMTIES, KIEK ŽODŽIŲ TURI BŪTI RAŠINYS IR KOKS JO TIPAS?

Rašinio apimtis neribojama ir vertinimo komisija tikrai neskaičiuoja, kiek žodžių būna rašinyje. Praktika rodo, kad vieniems moksleiviams temai puikiai atskleisti užtenka ir 1 A4 formato puslapio, kiti prirašo ir 3 puslapius, tačiau temos būna nesupratę. Rašinių stilius laisvas: tai gali būti rašinys, esė, tačiau neturėtų būti grožinė kūryba.

10. GIRDĖJAU, KAD STOJANTIEJI, JEI YRA KUR NORS PUBLIKAVĘ SAVO RAŠINIUS AR TRANSLIAVĘ LAIDAS, JAS GALI ATSIŲSTI IR UŽ TAI GAUS PAPILDOMŲ BALŲ STODAMI. AR TAI TIESA?

Iš stojančiųjų, kurie gali parodyti pirmą žurnalistinį patyrimą pateikdami žiniasklaidoje publikuotus (transliuotus) žurnalistinio žanro kūrinius, priimti darbai Komisijos įvertinami kaip motyvaciją sustiprinantis įrodymas. Tokiu atveju gali būti skiriamas papildomas balas.

Šie autoriniai darbai (jeigu stojantysis jų turi) įteikiami byloje su lydraščiu iki konkurso dienos Komunikacijos fakulteto Integruotame informacijos centre. Lydraščio formą galite rasti adresu http://www.kf.vu.lt/lt/structure/view/?id=436. Darbus taip pat galite atsiųsti paštu adresu VU Komunikacijos fakulteto Integruotam informacijos centrui, Saulėtekio al. 9, Vilnius. Darbai turi būti atsiųsti likus ne vėliau kaip vienai dienai iki egzamino.

11. ESU BAIGĘS SEKMADIENINĘ ŽURNALISTIKOS MOKYKLĄ. AR UŽ TAI PRIDEDAMA PAPILDOMŲ BALŲ STOJANT?

Ne, sekmadieninė žurnalistikos mokykla, kaip ir įvairūs žurnalistikos kursai, stovyklos moksleiviams nesuteikia privalumo ar pranašumo tarp stojančiųjų.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos