Vilniaus universitete minimas 250-asis Stanislovo Bonifaco Jundzilo jubiliejus

Šių metų gegužės 5 – 6 dienomis VU vyko garsaus botaniko, publicisto, profesoriaus Stanislovo Bonifaco Jundzilo gimimo 250 metų jubiliejui skirta tarptautinė konferencija „Gamtos mokslai XIX a. pradžioje, jų raida ir sąsajos su šiandiena“.

Konferencijos dalyvius bei svečius pasveikino Vilniaus universiteto akademinių reikalų prorektorius dr. Juozas Galginaitis, Švedijos ambasadorė Ulrika Cronenberg–Mossberg.  Ambasadorė pabrėžė konferencijos svarbą bei padėkojo už kvietimą dalyvauti jubiliejiniame renginyje. „Man didelė garbė, jog Karlo Linėjaus darbai buvo įkvėpimas mokslininkams Lietuvoje“ ,– sakė Švedijos ambasadorė.

Švedijos ambasadorė Ulrika Cronenberg-Mossberg sakė sveikinimo kalbą. Autorės nuotr.
Švedijos ambasadorė Ulrika Cronenberg-Mossberg sakė sveikinimo kalbą. Autorės nuotr.

„Jis neturėjo šeimos, neturėjo savo asmeninio gyvenimo ir visą savo laiką skyrė gamtos mokslams bei Botanikos sodui“, – profesorių Stanislovą Jundzilą pristatė  Vilniaus pilių valstybinio kutūrinio rezervato direktorė Audronė Kasperavičienė.

Konferenciją pradėjo Vilniaus universiteto Botanikos sodo mokslo darbuotoja dr. Regina Juodkaitė. Savo pranešime „Stanislovo Bonifaco Jundzilo gyvenimo ir kūrybos kelias“ ji pristatė pagrindinius profesoriaus gyvenimo faktus. Stanislovas Jundzilas VU Gamtos mokslų katedrai vadovauti paskirtas 1802 metais. Prieš tai, šis garsus botanikos dėstytojas jau buvo gavęs filosofijos ir teologijos daktaro laipsnį. R. Juodkaitė taip pat pabrėžė, jog S. B. Jundzilas nepaprastai rūpinosi atsidavusių gamtininkų paruošimu. „Nuoširdžiai džiaugsiuos, jei tarp mano mokinių atsiras nors vienas, kuris eis šiame rašte nurodytu keliu, o savo garbei ir tėvynainių naudai užbaigs tą svarbų mano pradėtąjį darbą“, – pirmojo Lietuvoje botanikos vadovėlio „Botanikos pradmenys“ autorių citavo pranešėja.

Tarptautinėje konferencijoje. Autorės nuotr.
Tarptautinėje konferencijoje. Autorės nuotr.

Audronė Kasperavičienė pristatė senojo Botanikos sodo ansamblio vaizdą Sereikiškėse. Ansamblis išsiplėtė ir tapo garsus Europoje tik Stanislovo Jundzilo dėka. Ji aptarė Sodo svarbą Vilniaus miestui, jo kūrimosi pradžią, klestėjimą ir sunykimą. Ji pastebėjo, kad Vilniaus Sereikiškių parke dar galima aptikti sulaukėjusių, profesoriaus Jundzilo į Lietuvą atvežtų augalų.

Mokslinikai iš Lenkijos, Lietuvos, Švedijos bei Austrijos taip pat kalbėjo apie botanikos mokslo raidą, sodų kūrimąsi ir raidos ypatumus Rytų Europos sostinėse. Dėl neatvykusių Baltarusijos atstovų, konferencija buvo sutrumpinta ir kitą dieną buvo surengta tik ekskursija po Vilniaus senamiestį ir Sereikiškių parką.

Minint Stanislovo Bonifaco Jundzilo gimimo 250 metų jubiliejų, Botanikos sodas organizavo vaikų piešinių konkursą „Piešiame botanikos sodą“, kurio metu moksleiviai pateikė savąją botanikos sodo versiją. Spalvingi vaikų darbai papuošė VU centrinių rūmų antrojo aukšto koridorių. Konkurse dalyvavo Naujamiesčio moksleivių namų dailės studijos „Menų gatvė“ nariai, Alberto Krajinsko kūrybinės studijos, Vilniaus 2-ųjų vaikų globos namų dailės studijos auklėtiniai, „Vaivorykštės tako“ pagrindinės mokyklos pradinių klasių moksleiviai, bei vaikų darželio „Gudrutis“ mažyliai.

Botanikos sodo piešinių ekspozicija Vilniaus universitete. Autorės nuotr.
Botanikos sodo piešinių ekspozicija Vilniaus universitete. Autorės nuotr.

Norėdami išsamiau susipažinti su profesoriaus S. B. Jundzilo gyvenimu galima aplankyti VU Bibliotekos Baltojoje salėje atidarytą parodą skirtą profesoriui Stanislovui Bonifacui Jundzilui.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos