Kaukazas ir Lietuva. Pasirodo, įdomūs vieni kitiems (video, nuotraukos)

Lietuva Kaukazo jaunimui daugelyje valstybinių ir pilietinių sričių iki šiol išlieka didžiausiu pavyzdžiu, kuriuo tapo po Nepriklausomybės atgavimo. Tai paaiškėjo gruodžio 4 dieną per teletilto būdu vykusią diskusiją „Kaukazas-Lietuva. Kuo mes įdomūs vieni kitiems: istorinis žvilgsnis ir šiandienos aktualijos“.

Diskusija vyko VU Elektroninių studijų ir egzaminavimo centro vaizdo konferencijų studijoje. Vytauto Urbono nuotr.

Pasak Tbilisyje susirinkusių nevyriausybinės organizacijos „Kaukazo namai“ studentų, tiesioginis teletiltas su Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF) žurnalistikos studentais leido jiems dar kartą įsitikinti, kad diskusijos būdas ir rėmai leidžia mokytis dialogo, kuris naudingas ateities planams ir efektyvesniam šalių bendradarbiavimui.

„Dažnai kalbame ir girdime apie kone mistinę Gruzijos ir Lietuvos tarpusavio meilę. Iš kur gi ji? Ir ar ji tikrai egzistuoja? Nepabuvęs ir nepažinęs, nepasakysi. Dar žinome, kad Gruzijoje dažnai būna karinių konfliktų ir pastaruoju metu ši šalis sparčiai reformuojasi. O štai apie patį Kaukazo regioną žinome labai nedaug. Nedidelis kalnuotas ir įvairiausių etninių grupių išmargintas kraštas pastaruoju metu itin sparčiai keičiasi ir ieško naujos tapatybės. Manau, bendraudami, megzdami naujus ryšius su bendraamžiais panašaus istorinio likimo šalyje, kaukaziečiai greičiau atras atsakymus į jiems rūpimus klausimus, supras kuriuo keliu geriausia eiti“, – tikina „Kaukazo namų“ ir Tbilisio Valstybinio universiteto studentė, VU KF žurnalistikos programos absolventė Regina Jegorova.

Diskusijos metu buvo kalbama apie Kaukazo šalių ir Lietuvos aktualijas, valstybių tarpusavio santykius, istorines sąsajas ir ateities bendradarbiavimo galimybes. Taip pat diskutuota apie šalių tradicijas bei visuomenių modernumą, jaunimo užimtumą ir migracinius šalių procesus, tautinių mažumų padėtį šalyse ir valdžių praktiką jų atžvilgiu.

Pasak VU KF žurnalistikos studento Simono Šainerio, šis susitikimas buvo įdomus, informatyvus ir naudingas tiek mūsų studentams, Rytų Europos studijų centro atstovams, tiek ir Kaukazo jaunimui.

„Kaukazas, o labiausiai Gruzija, turi nemažai sąsajų su Lietuva. Pirmasis teletiltas tarp Lietuvos ir Gruzijos puikiai pavyko. Nors diskusija truko tris valandas, tačiau daugelis dalyvių iš Lietuvos pusės nenorėjo palikti auditorijos, norėjosi kalbėtis toliau. Akivaizdu, kad  tai buvo ne tik tiesiog pirmas teletiltas tarp VU ir „Kaukazo namų“, tačiau ir geras apšilimas  tolesniems teletiltams ir kitokiam bendradarbiavimui“, – tikisi S.Šaineris.

Kitas teletiltas numatomas po Naujųjų metų. Šį kartą bus diskutuojama apie jaunimo verslumą.

Diskusiją organizavo „Kaukazo namai“ – Gruzijos organizacija, vykdanti švietėjišką, leidybinę ir pilietinę veiklas, vienijanti Šiaurės ir Pietų Kaukazo aktyvius žmones ir jų pozicijas – ir VU KF žurnalistikos programos trečiojo kurso studentai.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos