Pavasaris Vilniuje – žalia spalva turistams

Artėjant vasarai, Vilniaus gatvėse vis dažniau sutinkami turistai. Autorės nuotr.
Artėjant vasarai, Vilniaus gatvėse vis dažniau sutinkami turistai. Autorės nuotr.

„Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą ir žiemos šaltos triūsus pargriaudama juokės“, ‒ rašė Donelaitis. Šalčių pramonės jau nebeliko ir pavasario privilioti Vilniaus gatvėse pasirodė turistai. Besišypsantys keliautojai, prabudę suvenyrų prekeiviai, dirbti suskubę turizmo centrų darbuotojai… Kelionių sezonas atidarytas!

Atostogos ne tik vasarą

Lietuva – keturių metų laikų šalis, tad visai nenuostabu, jog aktyviausi turistai būna nuo pavasario iki rudens, kai šilta, sausa ir gražu. Tačiau „Baltic souvenir“ pardavėja Ona pabrėžia, jog populiarios ir žiemos šventės – Kalėdos bei Naujieji metai. Tuo metu ypač daug turistų atvyksta iš Rusijos.

Turistų srautai taip pat labai priklauso nuo skrydžių kompanijų grafikų, agentūrų skelbiamų akcijų, net tarptautinių autobusų tvarkaraščių.

Stotelė Vilnius. Kas toliau?

Painios tos Vilniaus gatvės, lankytinų objektų daugybė, o dar visokie paprasti, praktiniai reikalai…  Aušros vartų gatvėje įsikūrusių svečių namų „Domus Maria“ administratorius Justas pasakoja, kad pirmi turistų klausimai dažniausiai susiję su bankomatų paieška, viešojo transporto maršrutais ir pinigų keityklomis. Tik po to jie teiraujasi, ką galėtų pamatyti.

Konkrečių kelionės tikslų nebuvimą pastebi ir Turizmo informacijos centro darbuotoja Rita. „Dažniausiai jie klausia, ką mes jiems pasiūlytumėm, o ne kaip rasti tą ar tą objektą“,  – pasakoja ji.

Sostinės turizmo informacijos centras keliautojams siūlo nemokamus Vilniaus miesto žemėlapius, teminius lankstinukus, tokius kaip „Vokiečių palikimas Vilniuje“, ar spalvotus  kišeninius gidus anglų kalba „Vilnius in your pocket“ (Vilnius tavo kišenėje), kuriuose pateikiama visa keliautojui reikalinga informacija – nuo nakvynės iki lankytinų vietų bei mieste vykstančių renginių.

Centre, Vilniaus g. 22, taip pat galima užsisakyti kambarį, įsigyti vienai parai kartu su viešojo transporto bilietu 58 Lt kainuojančią „City card“ kortelę, suteikiančią galimybę nemokamai  aplankyti 14 Vilniaus muziejų, gauti tam tikrų nuolaidų restoranuose bei apgyvendinimo įstaigose. Be to, darbuotojos mielai sutinka suteikti informaciją  apie rengiamas ekskursijas.

Lenkams – bažnyčios, ispanams – vakarėliai

Tautų ypatumus galima pastebėti turistams renkantis viešnagės Vilniuje tikslus. Skandinavai labai domisi muziejais, pietiečiai pirmenybę teikia renginiams ir naktiniams pasilinksminimams. Turizmo informacijos centro darbuotoja Lina pastebi, jog pirmas ispanų ar italų užduodamas klausimas –  kokie renginiai, kokie vakarėliai vyksta Vilniaus mieste. „Kur čia artimiausias kazino?“ – svečių iš Vakarų Europos klausimą pakartoja „Domus Maria“ administratorius Justas.

Artimiausius mūsų kaimynus lenkus domina jų kultūros paveldo palikimas, tokie objektai kaip Adomo Mickevičiaus muziejus ar Konrado celė. Tačiau daugiausia lenkų turistų sulaukia religinės vietos. „Baltic souvenir“ pardavėja Ona Aušros vartus pavadino lenkų Meka, Turizmo informacijos centro darbuotojos juos apibūdina kaip piligrimus, nes dažniausiai jie teiraujasi, kokias bažnyčias rekomenduojama aplankyti, klausia, kokiomis valandomis aukojamos šventosios mišios.

Net religinių reikmenų ir suvenyrų parduotuvėlėje Aušros vartų gatvėje didžiausia dalis klientų – lenkai.

Kokias lauktuves parsivežti, keliautojai renkasi pagal įvairius kriterijus. Autorės nuotr.
Kokias lauktuves parsivežti, keliautojai renkasi pagal įvairius kriterijus. Autorės nuotr.

Suvenyrai: pagal amžių, šalį ir kišenę

Kokį prisiminimą iš Vilniaus parsivežti? Į sostinę atvykę turistai atsakymą renkasi labai įvairiai. „Gintaro vėriniai, koljė, keramika, kaip ir visur… Lėkštutės, puodeliai ir angelai – sunku pasakyti. Turistas turistui nelygus“, – apie Vilniaus svečių pasirinkimų skirtumus pasakoja  „Baltic souvenir“ parduotuvės darbuotoja Ona. Pasak jos, turtingi prancūzų vyrai, nuėję į prabangią galeriją, nešykštauja, savo antrosioms pusėms negaili nei gintaro papuošalų, nei kitokių meno dirbinių. „Lenkų turistams čia viskas brangu. Nusiperka kokį atviruką ar magnetuką, ir tiek“, ‒ pastebi Ona.

Pilies gatvėje gintaro dirbiniais prekiaujanti Tatjana neslepia, jog pagrindiniai jos klientai – pagyvenę lenkai. Tradiciniai lietuvių papuošalai jaunimui arba neįdomūs, arba tiesiog neįperkami.

Sostinė turistų akimis

Informacijos apie lankytinas vietas, miestą garsinančius objektus, renginius, nakvynę, restoranus pilna visur: internetinėse turizmo svetainėse, informacinėse knygelėse, lankstinukuose, žemėlapiuose. Pigu, gražu, patogu – ar rašoma kitaip?

Patys turistai nesiskundžia, noriai dalinasi įspūdžiais. Iš Lenkijos su draugu mašina atvykusi Magda pabrėžia, jog Vilniuje visai nebrangu, o bažnyčios tiesiog nuostabios, bet apgailestauja, kad turistams jos atidaromos tik popietę. Labiausiai lenkaitei patiko prie Aušros vartų esanti Šv. Dvasios cerkvė. „Dar niekad bažnyčioje nemačiau tiek daug žalios spalvos“, – susižavėjusi kalbėjo Magda.

„Domus Maria“ apsistojęs filipinietis Edgaras taip pat neslepia, jog didžiausią įspūdį jam paliko bažnyčios ir kita Vilniaus architektūra. Jis pastebi, jog Vilnius nėra kažkuo labai jau išskirtinis Baltijos valstybių miestas. Aplankęs Estiją ir Latviją, jis pabrėžia, jog visų senamiesčiai labai panašūs.

Patalpinta: Rašiniai