Laikrodis: nuo senovės iki šiandienos

Lankytojai laikrodžių mechanizmus gali apžiūrėti pro padidinamąjį stiklą. Autorės nuotr.

Peržengiu Klaipėdos laikrodžių muziejaus duris. Praėjo tik penkiolika minučių nuo jo atidarymo, o jau girdėti vaikų klegėjimas. Jų balsai keistai susilieja su seno, XIX amžiaus statybos pastato ramuma. Kurį laiką tiesiog dairiausi aplinkui, gėrėjausi senoviniu namo interjeru. Tada laiptais iš antrojo aukšto ėmė plūsti krykštaujantys vaikai. Nustebau. Kas gali juos taip sužavėti šiame muziejuje?

Vos įėjusius į muziejaus pirmąją salė, lankytojus pasitinka štai toks laikrodis. Autorės nuotr.

Laikrodžių istorija

Pirmajame muziejaus aukšte lankytojai gali susipažinti su laikrodžių konstrukcijų raidos istorija. Keliaudamas iš vienos salės į kitą, rodos, per kelias minutes gali peržvelgti, kaip keitėsi laikrodžių veikimas, jų mechanizmai. Pirmieji eksponatai – senieji kalendoriai, saulės, vandens, ugnies, smėlio laikrodžiai – atrodo keisti ir prireikia nemažai laiko, net ir skaitant šalia esantį aprašą, kol perpranti, kaip jie veikia. Tada pamatai šį tą labiau pažįstama. Tai mechaniniai laikrodžiai. O netrukus pasieki ir dar kitokius – elektroninius. Antrajame aukšte eksponuojama laikrodžių formų raidos istorija. Senųjų meistrų tikslumas ir kruopštumas tiesiog stulbina. Laikrodžiai ten ne laiką skaičiuojančios mašinos, o meno kūriniai.

M. K. Čiurlionio kūriniai

Šiuo metu Laikrodžių muziejuje taip pat veikia Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslų paroda, skirta akliesiems, pavadinimu „Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas.“ Ji skirta paminėti kūrėjo šimtąsias mirties metines ir turi edukacinę paskirtį. „Čia viską galit čiupinėti“ – palydėdama į salę perspėja muziejininkė. Paveikslai sukurti iš įvairių medžiagų, kurios tampa tarsi tarpininku tarp aklojo ir lankytojo. Liesdami paveikslą aklieji ar silpnaregiai gali susikurti visą paveikslo vaizdą. Taip pat šalia yra aprašas Brailio ir reginčiųjų raštu ir garsinis įrašas – parodos gidas.

Laikrodžius muziejuje galima patyrinėti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Autorės nuotr.

Muziejus vasarą ir kitos veiklos

Vasarą laikrodžių muziejuje galima užsukti ir į vidinį kiemą, kuriame išvysite saulės laikrodžius. Be to, jis pritaikytas įvairiems renginiams, kurie pritraukia nemažai žmonių.

Dar viena atrakcija, turinti sudominti – laikrodžių gamyba. Tai labai domina mažuosius lankytojus. Jie patys gali sukonstruoti veikiantį laikrodį, pasitelkdami į pagalbą savo fantaziją ir naudodami pačias įvairiausias medžiagas.

Patalpinta: Rašiniai