Švedijos detektyvų karalienė su publika nekoketuoja

 

Švedijos detektyvų karaliene tituluojama Karina Alvtegen susitiko su Lietuvos skaitytojais. Pasaulinio pripažinimo sulaukusi rašytoja yra gerai žinoma ir mūsų šalyje. Jos kriminaliniai romanai „Dingusi“, „Išdavystė“, „Gėda“, „Kaltė“ ir „Šešėlis“ Lietuvoje išleisti pakartotiniu tiražu. Susitikime su gerbėjais autorė dalijosi mintimis apie Astridą Lindgren, sėkmės kainą ir kūrybinius planus.

Kelias į sėkmę

Karina Alvtegen niekada negalvojo tapsianti rašytoja, nors ir buvo siejama giminystės ryšių su garsiąja švedų vaikų rašytoja Astrida Lindgren. Kaip susitikimo metu prisipažino pati autorė, garsioji giminaitė buvo viena svarbiausių asmenybių jos gyvenime. „Ji viena pirmųjų sužinojo, kad leidykla ketina leisti mano knygą“, – ne viename savo interviu yra sakiusi Karina Alvtegen. Iki tol detektyvų karaliene tituluojama švedė slėpė savo kūrybinius ketinimus. Tačiau rašytojos kelias į sėkmę nebuvo lengvas – sužadintas įkvėpimas kainavo itin brangiai. Savyje atradusi kūrybinį pašaukimą po skaudžios vyresniojo brolio Magnus mirties. Karina Alvtegen atviravo, jog jei ne depresija ir terapijos seansai, ji nebūtų parašiusi to, ką parašė. Rašytojos teigimu, išgyvenus netektį, pasikeitė ir jos vertybės: „Aš nebebijau neigiamų emocijų, nebėgu nuo jų, kaip darydavau anksčiau“.

Perfekcionistė

Švedų autorė teigė, jog ji kuria personažus, klausydamasi kitų žmonių pasakojimų. Skaitytojai yra linkę tapatinti autorę su vienu ar kitu knygų veikėju, tačiau Karina Alvtegen tvirtino, jog knygos nėra paremtos jos asmenine patirtimi. „Jei taip būtų, aš čia nesėdėčiau“, – juokėsi autorė čia pat pridūrusi, jog rašymas jai – būdas pažinti žmogų ir jo elgesį įvairiose situacijose. Jau metus naują knygą rašanti švedė siekia, kad kiekvienas romanas pranoktų ankstesnius. „Taip, tai būdas tobulėti. Aš nelaikau savęs rašytoja, nes tą dieną, kai pajusiu, kad nebetobulėju kaip rašytoja, nustosiu rašyti ir pradėsiu dirbti kažką kita. Smagu siekti tobulybės“.

Pasigirdus klausimui salėje, kuri knyga labiausiai patinka jai pačiai, Karina Alvtegen atsakė, jog paskutinė parašyta knyga, tampa mėgstamiausia. „Jeigu priremtumėte prie sienos ir lieptumėte išsirinkti dvi, tai „Gėda“ ir „Šešėlis“, – teigė autorė.

Susitikimo pabaigoje švedė atskleidė nedidelę būsimosios knygos paslaptį: joje skaitytojai ras kvantinės fizikos elementų.

Patalpinta: Rašiniai