Pakeista žurnalistikos kūrybinio konkurso tvarka

Andrius Vaišnys teigia, kad testas suteiks egzaminui konkretumo ir padės objektyviau įvertinti stojančiuosius. Autoriaus nuotr.
Andrius Vaišnys teigia, kad testas suteiks egzaminui konkretumo ir padės objektyviau įvertinti stojančiuosius. Autoriaus nuotr.

Šiais metais keičiasi kūrybinio konkurso stojant į Vilniaus universiteto žurnalistikos bakalauro studijų programą tvarka. Stojantieji nebus kviečiami į pokalbį. Pretendentai turės atsakyti į uždaro pobūdžio testo klausimus, susijusius su kūrybinio konkurso tema. Išlaikę testą pretendentai rašys rašto darbus, kurie vyks taip pat kaip anksčiau – bus pateikiamos kelios temos, stojantieji turės išsirinkti vieną iš jų. Rašto darbų temų turinys – aktualios Lietuvos ir Europos Sąjungos gyvenimo problemos, atspindimos žiniasklaidoje iki pat kūrybinio konkurso dienos. Testas sudaro 0,4, rašto darbas – 0,6 stojamojo egzamino balo. Tiesa, paliekama galimybė vėliau testą keisti pokalbiu, tačiau šiemet tai nenumatoma.

Papildoma kūrybinio konkurso dalis – publikacijų vertinimas. Stojantiesiems pateikus savo publikuotus ar transliuotus žurnalistinio žanro kūrinius, jie gali būti vertinami kaip motyvacijos įrodymas ir suteikti papildomą balą. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, žurnalistikos bakalauro studijų programos vadovas ir kūrybinio konkurso komisijos pirmininkas doc. Andrius Vaišnys teigia, kad anksčiau parodyti savo žurnalistinius bandymus buvo būtina sąlyga, vėliau, maždaug prieš dešimt metų, kintant žiniasklaidos sistemai ir atsižvelgiant į įvairias sąlygas tai buvo išbraukta iš privalomųjų dalių, bet nerašyta taisykle liko. Dabar tiesiog norėta priminti, kad yra pageidaujama pamatyti ir įvertinti pretendento žurnalistinę patirtį.

Anot doc. Andriaus Vaišnio, pagrindinis kūrybinio konkurso tikslas yra patikrinti motyvaciją ir pasiruošimą. Tai glaudžiai susiję dalykai – jei stojantysis motyvuotas, jis aktyviai domisi aktualijomis ir ruošiasi egzaminui.

Komisijos pirmininkas akcentuoja testo konkretumą ir objektyvumą. Anksčiau komisijai yra tekę susidurti su nemaža problema – pretendentai, atėję į stojamąjį egzaminą, pokalbio metu nori parodyti tik savo asmeninius gebėjimus ar tiesiog neįpareigojančiai pasišnekėti, nors pačiame pokalbyje, kaip numatyta programoje, turėtų būti vertinamas stojančiųjų pasiruošimas ir žinios apie aktualias visuomenei problemas. Būtent dėl šios priežasties yra nuspręsta pokalbį pakeisti testu – tai turėtų pareikalauti iš pretendentų rimtesnio pasiruošimo.

Doc. Andrius Vaišnys pabrėžia – jei domiesi tik savimi, savo aplinka ir nori rašyti – būk poetas ar rašytojas. Žurnalistas turi domėtis tuo, kas aktualu ne jam, o visuomenei. Vadovaujantis šia taisykle kūrybiniame konkurse dažnai yra pro pirštus žiūrima į nedideles klaidas, jei pastebimas stojančiojo domėjimasis aktualijomis , puikus pasirengimas ir motyvacija. Komisijos pirmininkas taip pat teigia, kad yra buvę atvejų, kai net netinkamas pretendentų elgesys su komisija, įžeidinėjimas viešojoje erdvėje nesukliudė jiems tapti žurnalistikos studentais – asmeniškumų taip pat stengiamasi išvengti, svarbiausia – žinios.

Žurnalistika – vienintelė bakalauro studijų programa Vilniaus universitete, į kurią stojant reikia išlaikyti stojamąjį egzaminą – kūrybinį konkursą.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos