Meksikos žiniasklaida mėgina kovoti su narkotikų prekeiviais

Meksikos žiniasklaidos bendrovės pasirašė susitarimą dėl įvykių, susijusių su nusikalstamu narkotikų platinimu, pateikimo viešojoje erdvėje. Nacionalinį dokumentą pasirašė per 40 žiniasklaidos grupių, valdančių šalies televizijos kanalus, radijo stotis ir laikraščius. Tikimasi, kad priimtos taisyklės padės pranešti apie šiuos nusikaltimus ir pagelbės valdžiai suimant narkotinėmis medžiagomis prekiaujančias asmenų grupuotes.

Dokumente, kurį sudaro 10 punktų, pirmiausia akcentuojama nepublikuoti smurtą liudijančių  vaizdų. Tokie vaizdai, pavyzdžiui, išniekinti lavonų kūnai, rodomi per Meksikos televiziją ar spausdinami laikraščiuose. Leidėjai ir transliuotojai nusprendė neprisidėti prie narkotikų prekeivių propagandos, t. y nevaizduoti jų nei kaip aukų, nei kaip herojų. Taip pat žiniasklaidos atstovai įsipareigojo imtis bendrų veiksmų, kad apsaugotų savo darbuotojus, rengiančius informaciją apie narkotikus ir jų prekeivius.

Šio dokumento iniciatoriai teigia, kad žiniasklaida turėtų pasmerkti ir pripažinti narkotikų verslą kaip organizuoto nusikalstamumo rūšį. Taip pat nuspręsta neviešinti informacijos, kuri keltų pavojų policijos atliekamoms operacijoms, drąsinti Meksikos gyventojus pranešti apie nusikaltimus ir apie bet kokį žmogaus teisių pažeidimą, kurį padarė policijos saugumo pajėgos.

Ne visos žiniasklaidos bendrovės pritarė šiam paktui. Įtakingi laikraščiai ir naujienų žurnalai „La Jornada“ ir „Proceso“ jo nepasirašė, argumentuodami, kad tai gali būti siejama su spaudos laisvės suvaržymu, pirmine cenzūros forma.

Parengta pagal „Guardian“ informaciją.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje