Taupant kWh ir m3 paprastai

nuotr.1
Autorės nuotr.

Trijų asmenų šeima, gyvenanti Kauno Senamiestyje, Muitinės gatvėje, kiekvienos savaitės vieną dieną paskiria elektros energijos, dujų, karšto ir šalto vandens taupymui. Po laiko, praleisto šioje šeimoje, apskaičiavau, kad per vieną dieną nesunkiai galima sutaupyti 1,65 Lt. Jei taupymo dienas kartotume bent kas savaitę, iš mokesčių sąskaitų išnyktų 6,6 Lt, pasiryžus taupyti kiaurą mėnesį, į kišenę grįžtų 50 Lt.

Mano Kaunas vis tarpukary. Tamsaus metalo turėklu su graviūra „1933 m.” prisilaikydama, kylu laiptų spirale. Brėkšna skverbias pro cigarečių dūmų nugairintą ir voratinkliais apvytą laiptinės stiklą. Ritmingai dunksi kojos. Buvęs senamiesčio kaminkrėtys praveria duris – veido kontūrai ryškėja. Šaižiai rikteli: „Tyliai – šeima dar miega!”

Sovietinis svetainės staliukas nukrautas susenusiais popieriais. Buto planai, kvadratūros skaičiavimai – dedu į šalį – kokių dešimties metų mokesčių išrašai ir dešimtys pašto kvitų.

Petras – buvęs kaminkrėtys – merginų dėmesio nestigo – viena mintis tesiperša besklaidant popierius. Ant dažno – telefono numeris su lūpų dažų žymėm, paskubom brūkšteltais „tavo rugiagėlė“, „mergaitė iš Stereo“ ar paslaptingais inicialais. „Buvo seniai, – numoja, –  čia vakar dienos skaitiklius surašiau, imk“ – grąžina dabartį.

„Elektra, dujos, šaltas ir karštas vanduo…6 valanda – 3264,21kWh, 24 valanda – 3273,6kWh…“, – skaitau. Piešiu sau rodmenų lentelę su nauja grafa – Taupant. Viršuj: „3 kambariai, 61 m2, 3 asmenų šeima, Kaunas, Senamiestis, Muitinės g.“

Kavos neatsisakau. Petras kiekvieną taupymo dieną vietoj senojo virdulio naudoja elektrinį. „Elektros tarifas beveik keturgubai mažesnis, nors elektros ir taip sunaudojame daug. Tikras virdulys man tas senas, ant dujų kaičiamas, bet saugom gamtinius išteklius“.

Prabunda Petro žmona Aldona. Frotinis chalatas rodos kaip mantija, o nešukuoti plaukai primena šiauštas rusaičių šukuosenas. Ironiška ir Aldonos mina.

„Dujų taupymui naudoju dviaukštį garų puodą. Apačion daržovės, į viršų –  kotletai“, – pietums ruošdamasi taupymo nepamiršta Aldona.

Maroko reminiscencija. Ramadano vakaras Medinoje nuodėmingas. Vyrų ir maisto miestas. Keturių, penkių aukštų puodai verčia garus lauk, į alasą, kol žmonos sulaukia vyrų dar iki saulės grąžos. Saulė migdo ilgai. Muazynas skelbia žarą ir vėl keliaaukščiai puodai kilnojas, ir vėl žmonos laukia vyrų – ar spės…

Ilgi banguoti plaukai veja mergaitę. Anūkė lakioja po kambarius, nugriebia nuo senelio komodos skaitymo akinius ir staiposi priešais veidrodį. Taupymo dieną kompiuteris ir televizorius pramogoms nenaudojami. „Senelis nebent leidžia iš televizijos programos pasirinkti vieną laidą, kurią norėsiu pažiūrėti taupymo dieną“, –  jau pačiupusi TV programą skaitinėja.

Kol daržovės verda, o kotletai garinasi, Aldona išdidžiai pasakoja jų šeimos taupymo būdus: „Dantis plaudami, ir mažoji, ir vyras, ir aš – visi jau išmokom, sunaudojam po vieną stiklinę vandens, o ne bent tris kartus daugiau bėgančio vandens. Taupymo dienomis nesinaudojam vonia. Prausiamės duše. Ne visada, bet šiandien stengsiuosi indus plauti dubenyje su vandeniu, o ne iš čiaupo bėgančiu vandeniu. Kartais langą virtuvėj praveriu vietoj gartraukio, o šviestuvų lemputės jau seniai pakeistos į energiją taupančias“, – šypsos namų šeimininkė.

Jau prietemoje šeima sėda prie stalo. Garsiai dalijasi, kas ką šiandien padarė, kad sutaupytų sąnaudų buities poreikiams. Su tamsa taupymo dienomis šeima eina miegop. Skubiai užsirašau šiandienos skaitiklių rodmenis ir išnykstu.

Brėkšnos žadintoje laiptinėje plieskia šviesos. Turėklų graviūrą slepia šešėliai, išslenku į tamsą. Akys patamsius verčia šviesa.

Dalia_Kavaliauskaite_nuotr.2
Autorės nuotr.

Vienos dienos suvestinė

3 kambarių butas, 61 m2, 3 asmenų šeima

Kaunas, Senamiestis, Muitinės g.

lentele

Patalpinta: Rašiniai