Sėkmės paslaptis: smalsumas ir motyvacija

Andrius Francas. Autorės nuotr.
Andrius Francas. Autorės nuotr.

Atrodo, tai tik paprasti žodžiai, tačiau jais vadovaujantis – sėkmė garantuota ne tik darbo pokalbio metu, bet ir beveik kiekviename gyvenimo žingsnyje. Taip teigė Andrius Francas, įmonės „Strategic Staffing Solutions“ vadovas, kovo 16-ąją Vilniaus Universitete vykusioje paskaitoje „Darbo pokalbio mokymai Saulėtekyje“.

Svarbu nusimanyti apie kompanijos veiklą

„Ko šiandieniniam darbuotojui trūksta? Smalsumo ir motyvacijos. Domėkitės viskuo, ką galima sužinoti, nes tik tie žmonės, kurie domisi, gali daugiau pasiekti. Šiandieną visa informacija prieinama internete nemokamai, todėl verčiau skaitykite naujienas, o  ne bendraukite socialiniuose tinklapiuose“, – kalbėjo A. Francas.

Jis akcentavo, jog prieš ateinant į susitikimą,  būtina pasidomėti apie darbdavį:  su kokiais partneriais bendraujama, kokia organizacijos struktūra bei apyvarta. Žinodamas šiuos dalykus, žmogus ateina pasiruošęs ir pasitiki savimi, todėl palieka gerą įspūdį kompanijai. Be to, reikėtų nebijoti atsinešti užsirašytų klausimų darbdaviui, nes dėl streso galite pamiršti pasidomėti apie kolektyvą ar įmonės tikslus per artimiausius trejus metus. Iš anksto pasirengę tik parodote, jog ši darbo vieta jus domina.

Taip pat įmonės atstovas pasakojo, kad labai svarbu, kokios nuotaikos būsite, kai eisite į susitikimą su būsimu darbdaviu. „Jeigu ateina žmogus, kuris spinduliuoja energija, tai iš karto gali pasakyti, kad jis išsiskirs iš kitų, nesvarbu kokią patirtį jis turi. Tereikia didelio noro, užsidegimo, motyvacijos darbui ir jam pasiseks pokalbio metu“, – pabrėžė A. Francas.

Pirmas įspūdis – lemiamas

Kaip sakė A. Francas, kiekvienas gestas, žodis ar balso tonas formuoja būsimo darbuotojo įvaizdį, todėl nereikia vengti pajuokauti. Pasakę protingą sąmojį, parodysite, jog  lengvai bendraujate ir gerai sutarsite su kolektyvu.

„Mažai turi reikšmės, ką pasakote. Daugiausiai tai, kaip bendraujate. Susitikimo metu kūno kalba sudaro 55%, balsas 38%, o žodžiai tik 7% jūsų pirmo įspūdžio”, – teigė A. Francas. Jis patarė nesusikryžiuoti rankų pokalbio metu, o geriau pasiimti tušinuką ar paprašyti arbatos.

Paklaustas, kas turi pirmas paspausti ranką, darbdavys ar kandidatas, jis patikino, jog rodyti iniciatyvą privalo tas, kas atėjo ieškoti darbo. Be to, vertėtų nepamiršti padėkoti už laiką, skirtą pokalbiui.

Siūlo nebijoti dirbti už dyką

A. Francas akcentavo, jog svarbu susidėlioti planą, kaip siekti svajonių darbo. „Jei aš norėčiau dirbti kokioje nors kompanijoje, sutikčiau dirbti valytoju arba ateiti į nemokamą praktiką 3-6 mėnesiams. Kodėl studentai nenori dirbti už dyką? Jūs turite išsiskirti iš kitų ir patekti pro kompanijos duris. Tokiu būdu laimėsite konkursą be atrankos, nes daugiau niekas nepasisiūlys dirbti be atlygio“, – teigė įmonės atstovas.

Be to, niekada nereikia manyti, jog jei kompanija nepatalpina skelbimo laikraštyje, jai nereikia naujų žmonių. A. Francas sako, kad patys galite paskambinti ir paklausti, ar tikrai neieško darbuotojų. Organizacija ir jos vadovai bus maloniai nustebinti, kad ja domimasi.

Studentai buvo aktyvūs

Į paskaitą susirinkusiems studentams buvo įdomu išgirsti, kaip įveikti stresą, kurie universitetai – Lietuvos ar užsienio – yra geresni. Sužinoję, jog A. Francas vertina asmenybę, o ne mokyklą, studentai liko patenkinti.

Dovilė Kurpytė, VU vadybos ir verslo administravimo bei VGTU elektronikos inžinerijos studentė teigė, kad naudingiausias patarimas šios paskaitos metu – patarimas veikti ir nebijoti.

VU Karjeros dienų organizatoriai teigė, kad pasirinko būtent šį žmogų pravesti šią paskaitą , nes pernai bendradarbiaudami su „Strategic Staffing Solutions“ atstovu  sulaukė teigiamų atsiliepimų.  Seminarai, kuriuose pasakojama apie darbo patirtį, sėkmės istoriją, labiausiai motyvuoja studentus.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos