Gavin MacFadyen paskaita: laisvė, anonimiškumas, tiriamoji žurnalistika arba tiesiog „Wikileaks“

Gavin MacFadyen. Autoriaus nuotr.

Lapkričio 19 dieną, Vilniuje įvyko „Žurnalistų pusryčių“ renginys, kuriame buvo diskutuojama apie pasaulinėje žurnalistų bendruomenėje bei tarp plačiųjų visuomenės sluoksnių pagarsėjusį internetinį projektą „Wikileaks“. Nepolitines, antikorupcines iniciatyvas palaikančios tarptautinės organizacijos „Transparency International“ jau tryliktą kartą organizuotoje viešojoje paskaitoje mintimis bei patirtimi dalinosi žymus Didžiosios Britanijos žurnalistas bei akademikas – Gavin MacFadyen.

Amerikiečių kilmės Didžiojoje Britanijoje gyvenantis profesionalios tiriamosios žurnalistikos atstovas Gavin MacFadyen yra Londone įsikūrusio Tiriamosios žurnalistikos centro (angl. Center for Investigative Journalism) įkūrėjas ir vadovas, Londono City universiteto Žurnalistikos mokyklos profesorius. Per savo karjerą jis režisavo ir prodiusavo per 40 įvairių televizijos programų bei atliko daugybę aukšto lygio žurnalistinių tyrimų apie Kinijos slaptąsias organizacijas, rasizmą, JAV Centrinės žvalgybos valdybos istoriją, nelaimes jūroje, korupciją policijoje, pramoninį užterštumas, branduolinio ginklo platinimą ir kt.

Paskutiniuose žurnalistiniuose tyrimuose Afganistano ir Irako karų tema, Gavin MacFadyen ir jo kolegos daugiausiai rėmėsi tarptautinės organizacijos „Wikileaks“ dėka nutekėjusiais originaliais JAV kariuomenės dokumentais, kuriuose pateikiama „oficialiąjai realybei“ visiškai priešinga informacija. Paskaitos metu lektorius dalinosi žiniomis apie tai, kaip žiniasklaidos priemonės naudoja nutekinamus dokumentus, kaip yra tikrinamas jų autentiškumas ir kėlė klausimą, ar kontraversiškasis „Wikileaks“ yra naudingas tiriamąjai žurnalistikai, visuomenei bei jos nariams.

„Mes nemokame už dokumentus kitaip, nei kai kurie žurnalistai dirbantys spaudoje. Mes nemokame net už tai, kas mums atrodo yra gyvybiškai svarbu viešajam interesui“, – tokiais žodžiais savo žurnalistinę praktiką apibūdino Gavin MacFadyen. Profesorius kalbėdamas apie „Wikileaks“, neslepė didelio entuziazmo šios necenzūruojamos informacinės platformos atžvilgiu, kurios idėja susižavėjo, kai susidūrė su socialinės pakraipos tiriamosios žurnalistikos projektais. Anonimiškumas, globalumas ir galimybė prie tiesos skleidimo prisidėti kiekvienam suinteresuotam asmeniui – tai, anot Gavin MacFadyen, yra savybės, kurios „Wikileaks“ paverčia naudinga, reikalinga organizacija.

Vis dėlto lektorius neneigė ir šio projekto nešamos žalos konkretiems, dažnai tiesiogiai su ydingais įvykiais nesusijusiems žmonėmis, kuriems iškyla grėsmė ne tik dėl jų reputacijos, orumo, tačiau dažnai ir sveikatos ar net gyvybės. Laisvė turi savo kainą, o atsižvelgiant į tai, kad nutekinamuose dokumentuose (kurių šiuo metu yra daugiau kaip 3 mln.) pateikiami asmeniniai duomenys (tarp jų ir žmonių vardai, pavardės, gyvenamųjų vietų adresai bei kita kontaktinė informacija) yra necenzūruojami, ima kilti ir rimtą rūpestį keliančių etinių klausimų.

Paskaitos pabaigoje įvyko įdomi diskusija, kurios metu buvo gilinamos profesoriaus kalboje minėtos tiriamosios žurnalistikos gairės, aptarta interneto kaip visuomeninio gyvenimo realizavimo fromos ateitis bei pakalbėta apie internetinę žiniasklaidą apskritai.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos