Prienuose apdovanotas Mato Šalčiaus premijos laureatas

Iš kairės stovi: Justas Vincas Paleckis, Erika Straigytė, Dainius Kinderis ir Dainius Radzevičius. Vido Dulkės nuotrauka.
Iš kairės stovi: Justas Vincas Paleckis, Erika Straigytė, Dainius Kinderis ir Dainius Radzevičius. Vido Dulkės nuotrauka.

Kiekvienais metais vasario 15 dieną žurnalistams, mėgstantiems keliauti ir apie tai rašyti straipsnius ar knygas, Lietuvos žurnalistų  sąjungos (LŽS) ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos (NŽKA) iniciatyva teikiama keliautojo, pedagogo, žurnalisto Mato Šalčiaus premija. Šiemet šios premijos laureatu pretendavo tapti  Neringa Skrudupaitė, Gintautas Labutis, Dainius Kinderis bei Martynas Starkus. Komisija, vadovaujama Erikos Straigytės, nusprendė Mato Šalčiaus premiją skirti Dainiui Kinderiui už straipsnių ciklą „Atgal į Afriką“ ir „Filipinų užrašai“. Nugalėtojui įteiktas diplomas, kompasas ir 3000 litų piniginis prizas.

Apdovanojimo ceremonija vyko Prienų kultūros centre. Šis miestas pasirinktas ne atstiktinai. Iš Prienų rajone esančių Čiudiškių kaimo yra kilęs M. Šalčius. Po muzikinės įžangos, kurią paruošė Prienų kultūros centro kolektyvas, žodį tarė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Jis apgailestavo, jog dėl prastos sveikatos būklės ir blogų kelių į ceremoniją negalėjo atvykti M. Šalčiaus dukra Raminta Šalčiūtė. Sveikinimo žodį tarė ir Prienų meras Alvydas Vaicekauskas, kuris pasidžiaugė sulaukęs tokio gausaus būrio žurnalistų Nemuno kilpų mieste – Prienuose.

Pasveikinti D. Kinderio atvyko ir Vilniaus vicemeras, liberalcentristų partijos pirmininkas Gintautas Babravičius. Jis padėkojo Prienams, išauginusiems nemažai žymių žmonių, tarp jų ir M. Šalčių. Beje, G. Babravičius yra šios premijos atgaivinimo iniciatorius. Kelionės, į kurią leidosi ieškoti žymaus keliautojo kapo, metu, jis taip susižavėjo šia asmenybe, kad įžvelgė būtinybę tai padaryti. Laureatui jis įteikė ekspedicijos po Pietų Ameriką nuotrauką, kurioje įamžinti ir kiti du premijos laureatai: „Baltic Optical Disc“ rinkodaros ir pardavimų direktorius, žurnalistas Ričardas Sartatavičius bei LŽS Kelionių ir pramogų klubo prezidentas Gerimantas Statinis.

Atkurtą  premiją sutiko remti žurnalistas, LŽS narys, europarlamentaras Justas Vincas Paleckis, taip pat atvykęs į iškilmes. Jis užsiminė, jog Europos Parlamente yra neformalus parlamentarų žurnalistų susivienijimas. J. V. Paleckis kalboje akcentavo, kad žurnalistai neturi rašyti taip, kad įtiktų visiems, nes tada jie taptų šou verslo atstovai. Tris neseniai atkurtos premijos laureatus europarlamentaras apibūdino taip: „Jei Matas Šalčius su trimis laureatais R. Sartatavičiumi, G. Statiniu ir D. Kinderiu apsilankytų pragare ir parašytų knygą, daug kas norėtų ten apsilankyti“.

Pats D. Kinderis pasakojo mėgstąs ekstremalias keliones, o agentūrų siūlomos „Paskutinės minutės“ kelionės jo visai nedomina. „Kas sieja mane ir Matą Šalčių?“ – susirinkusių valiūkiškai paklausė jis. Pasirodo, abu yra gimę tą pačią dieną! Laureatas tvirtina, kad keliaujant ir aprašant keliones svarbūs du dalykai: žmonės ir įkvėpimas. Įkvėpimo jam užtenka, mat D. Kinderis keliauja jau 10 metų, yra aplankęs 76 šalis ir visus žemynus, išskyrus Australiją ir Pietų Ameriką. Dažniausiai jis renkasi keliavimą autostopu. Ne veltui  D. Kinderis priklauso Vilniaus autostopo klubui. Labiausiai jam patinka Afrikos žemynas (dėl žemės jėgos, Saharos dykumos, džiunglių) ir Filipinai (pasak jo, ten žmonės geri ir bendrauja ne dėl išskaičiavimo). Beje, 2004 metais, keliaudamas po Afriką, jis sužinojo, kad laimėjo geriausio keliautojo konkursą LIETUVOS MAGELANAS. Tokie apdovanojimai jam suteikia optimizmo, dar daugiau patriotizmo. „Matas Šalčius buvo didelis Lietuvos patriotas, aš irgi vadinu save patriotu, nors ir daug keliauju užsienyje,“ – tvirtino premijos laureatas.

Mato Šalčiaus premija skiriama žurnalistui (-ams) už pasaulio pažinimo skatinimą bei brandžius ir išsamius spaudos, radijo, foto, televizijos, interneto žiniasklaidos autorinius darbus kelionių tematika, paskelbtus per kalendorinius metus. Vertinimo komisiją sudaro 6 nariai. Komisijos garbės narė – Raminta Šalčiūtė-Savickienė. Tas pats asmuo premijos laureatu gali tapti tik vieną kartą.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos