Laisvės atkūrimo simbolis – 21 aitvaras

Gėlių padėjimas prie paminklų Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Autorės nuotr.
Gėlių padėjimas prie paminklų Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Autorės nuotr.

Kovo 11-ąją nuo pat ankstaus ryto buvo juntamas šventinis šurmulys. Į aikštes, gatves pasklido trispalvėmis vėliavėlėms pasipuošę miestiečiai ir moksleiviai, vyko iškilmingas minėjimas, akcijos, eisenos bei koncertai.

Šventė prasidėjo pakeliant Vyčio kryžiaus ordino vėliavą Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje. Šiais metais tai padaryti buvo patikėta Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Algirdui Kaminskui.

Šventiniame minėjime dalyvavo Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Pasveikinę kauniečius ir miesto svečius, jie padėjo gėlių vainikus prie Vienybės aikštės aukuro.

Nuaidėjus paskutinėms šūvių salvėms, susirinkusieji į dangų paleido 21 laisvės aitvarą, simbolizuojantį 21-erius Nepriklausomybės atkūrimo metus.

Paskutinės šūvių salvės. Autorės nuotr.
Paskutinės šūvių salvės. Autorės nuotr.

Kovotojams už laisvę pagerbė Kauno miesto vidurinių mokyklų moksleiviai, kurie skambančiais varpeliais sujungė Nepriklausomybės ir Vienybės aikštes bei Laisvės alėją. Jų rankose skambėjo 1500 įvairaus dydžio varpelių. Iškilmingame minėjime dalyvavo daugiau nei 2000 moksleivių.

Po šios akcijos šventės dalyviai pajudėjo Nepriklausomybės aikštės link. Čia susirinkusieji savo galvas papuošė trispalvėmis gėlėmis – kepuraitėmis ir įsiamžino bendroje fotografijoje.

Pavakarę vykęs koncertas vainikavo visus dienos renginius. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyko koncertas „21-asis Laisvės pavasaris“, kuriame dainavo solistai: Jeronimas Milius, Neda Malūnavičiūtė, Povilas Meškėla ir Kostas Smoriginas.

Miesto gyventojai Kovo 11-ąją galėjo ne tik iškilmingai paminėti 21-ąsias Nepriklausomybės metines, bet ir apsilankyti tradicinėje Kaziuko mugėje. Bene didžiausio kauniečių dėmesio sulaukiančio kasmetinio renginio iniciatorius ir mugės globėjas – žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Nuo Šv. Mykolo įgulos bažnyčios, per visą Laisvės alėją, Kaziuko mugę kiekvienais metais aplanko tūkstančiai pirkėjų, o prekiauja ir gražias tradicijas puoselėti Kaziuko mugėje pasisiūlo tūkstantis prekeivių iš įvairiausių miestų ir miestelių.

Patalpinta: Rašiniai