Kurią pusę palaikai, Alytau?

Jaunimo nuomonių sankirta Alytaus Rotušėje. Autoriaus nuotr.
Jaunimo nuomonių sankirta Alytaus Rotušėje. Autoriaus nuotr.

Kovo 11-oji Alytaus Rotušės aikštėje paminėta kalbant apie Lietuvos problemas. Alytaus liberalaus jaunimo (ALJ) organizuojami debatai privertė ne nupūsti dulkes nuo metus ramiai gulėjusių raštų apie Nepriklausomybės dieną, o pažvelgti į dabartį.

Renginio tikslas – Lietuvos Nepriklausomybės proga kviesti visuomenę viešai diskutuoti pilietiškumo, piliečių laisvių, teisių ir pareigų klausimais (ar reikalinga privalomoji karinė tarnyba, homoseksualų paradai, ar reikėtų legalizuoti prostituciją, lengvuosius narkotikus, ar balsavimas turi būti privalomas, ar turėtų būti leidžiama kandidatuoti į parlamentą nuo 21-erių, ar saugu įvesti internetinį balsavimą?).

„Mes norėjome supažindinti su žmogaus teisėmis ir žmogaus bei valstybės santykiu. Tai vyko pasidalinant vieniems kitų žiniomis. Beveik visomis temomis užvirė diskusijos. Tik visi vieningai sutarė, kad balsavimas turėtų būti privalomas“, – teigė debatų vedėja, ALJ narė Ugnė Rukšėnaitė.

Vangiai prasidėjęs renginys po truputį pritraukė vis daugiau dalyvių ir žiūrovų. Nuolat diskutavo 10-15 žmonių, iš kurių dauguma buvo mokiniai. Publiką sudarė įvairaus amžiaus žmonės, jų susirinko daugiau nei 50. Į debatus įsitraukė ir gerai mieste žinomas Alytaus radijo „FM99“ direktorius Liudas Ramanauskas. Tačiau dar neseniai buvę kandidatai į miesto savivaldybės tarybą taip ir neprabilo apie visuomenei aktualias temas, išliko stebėtojai. Aktyviausiai mintimis dalinosi mokyklinio amžiaus jaunimas.

„Debatus labiausiai orientavome į jaunimą, tačiau būtume buvę labai patenkinti, jei būtų prisijungę daugiau vyresnio amžiaus žmonių“, – kalbėjo organizatorė ir dalyvė Elvina Norutė.

Renginio forma pasirinkta netradicinė. Jis vyko naudojant „Kurią pusę palaikai“ ( angl. „Where do you stand“) metodą. Visais, išskyrus apie balsavimo privalomumą, klausimais atsirasdavo dvi barikados pusės: pritariantys ir prieštaraujantys. Dalyvių skaičius nebuvo ribojamas. Taip pat jie bet kada galėjo pakeisti savo nuomonę arba apskritai pasitraukti iš debatų.

„Tokia forma akcijai pasirinkta, kadangi interaktyvios diskusijos ir neįprasti metodai kaip šis gali labiau sudominti jaunus žmones diskutuoti“, – paklausti, kodėl pasirinko debatus, atsakė Alytaus liberalaus jaunimo nariai.

Daugiausiai diskusijų užvirė kalbant apie seksualinių mažumų paradų reikalingumą. Tačiau dalyviai mintimis labiau dalinosi apie toleranciją homoseksualams, kalbėdami, ar jie gali daryti neigiamą įtaką, jais tampama ar gimstama, o ne apie paradus. Taip pat išskirtinai daug dėmesio sulaukė temos apie lengvuosius narkotikus ir internetinį balsavimą.

Dalyvavusieji debatus įvertino gerai ir netgi kalbėjo, jog panašių renginių apie visuomenės problemas pasigenda. Dauguma viešai diskutavusių mokinių yra Alytaus jaunimo organizacijų nariai.

Patalpinta: Rašiniai