Broliams dvyniams svarbiausia – vienas kito palaikymas

Paroda Vilniaus dailės akademijoje (VDA) Olandijos karalienės Beatričės atvykimo į Vilnių proga, 2 vieta LRT suorganizuotame tapybos konkurse „Be sienų“, kuriame nutapyta siena tapo didžiausia Lietuvoje (šis faktas užregistruotas Lietuvos rekordų knygoje), 2010 m. atidaryta personalinė paroda „Situacija“ – tai tik keletas brolių dvynių Algirdo ir Remigijaus Gataveckų pasiekimų.

Broliai Gataveckai su Alytaus valstybinių vaikų globos namų direktoriumi Romučiu Žebuoliu parodos „Situacija“ atidaryme. Nuotrauka iš asmeninio Algirdo ir Remigijaus albumo.

Galima pamanyti, kad kalbama apie jau nemažai nugyvenusius dailininkus, kurie nieko kito nedaro, kaip tik rengia parodas, dalyvauja konkursuose… Tačiau ne! Visi šie pasiekimai priklauso VDA studentams Algirdui ir Remigijui. 2004–2008 m. jie įgijo monumentaliosios dailės freskos-mozaikos specialybę, o šiuo metu yra Vizualiojo ir taikomojo meno fakulteto magistratūros studijų programos antrojo kurso studentai.

Maža to, broliai dvyniai ne tik tapo, bet ir šoka (priklauso vienai geriausių Lietuvos breiko šokių komandai „Banzai“), žaidžia VDA futbolo komandoje.

Varomoji jėga

Sužinojus, kokie veiklūs, kiek daug pasiekę yra šie žmonės, sunku nesistebėti, iš kur tiek energijos, entuziazmo. Šiuo klausimu vaikinai lyg susitarę atsakė: „Svarbiausia – vienas kito palaikymas“. Pasak jų, broliška jėga yra pagrindinė stiprybė. Galbūt kartais atiranda nesutarimų, tačiau dvyniai visada sugeba rasti kompromisą ir priimti tokį sprendimą, kuris yra tinkamas abiem.

Be to, pasak Algirdo, jie tokie entuziastingi dar ir dėl to, kad kiekvienas renginys, konkursas ar paroda, kuriuose dalyvauja, yra labai smagūs, įdomūs. Tai suteikia optimizmo ir noro būti veikliems, stengtis pasiekti kuo geresnių rezultatų.

Dvyniai, dalyvaudami TV3 projekte „Lietuvos talentai“, pasiekė pusfinalį. Nuotrauka iš asmeninio Algirdo ir Remigijaus albumo.

Kaip viską suderinti?

„Dirbam kaip už tėvynę“, – pradėjo Algirdas. Anot jo, po protinio darbo visada norisi „išsikrauti“, todėl jiems reikia šokių, sporto – taip viskas nesunkiai suderinama. Be to, broliai pridūrė, kad svarbiausia yra turėti noro ir daryti tai, kas patinka, tuomet užteks laiko ir studijoms, ir kitai veiklai.

Studentai iš tiesų yra labai darbščios, meniškos asmenybės, todėl kyla klausimas: kokia veikla vis dėlto jiems patiems yra priimtiniausia? Abu nė nedvejodami atsako: „Dailė“. Jai skiriama daugiausiai laiko ir pastangų.

Šiek tiek mažiau svarbūs šokiai, kurių jie išmoko patys, be jokių trenerių pagalbos, ir sugebėjo tapti vienais geriausių Lietuvoje. Dvyniai dalyvauja įvairiuose čempionatuose, renginiuose. Štai, prieš keletą mėnesių žiūrovai galėjo juos išvysti TV3 projekte „Lietuvos talentai“, kuriame broliai pasiekė pusfinalį. Ne tiek daug laiko skiriama futbolui, tačiau tai jiems taip pat suteikia įdomumo ir linksmumo.

Idėjų sukūrimas

Dvyniai pasakojo, kad beveik visos mintys atliekant darbus kyla iš jų pačių. Žinoma, kartais gali patarti dėstytojai, idėjų galima įžvelgti ir apsilankius parodose ar pažiūrėjus internete, tačiau svarbiausi šaltiniai yra jie patys.

Remigijus pridūrė, kad realizuodami visus savo sumanymus jie iškelia gana nelengvą užduotį: siekia, kad žmonės, išvydę darbą, iš karto suprastų, kas buvo norėta pasakyti, jog nebeliktų vietos interpretacijai. Tai nereiškia, kad kūriniai turi būti paviršutiniški, tiesiog juose privalo glūdėti aiškiai suprantama mintis. Puikus pavyzdys – visai neseniai vykusi brolių darbų paroda „Situacija“.

Apie parodą…

Kovo 22 d. Vilniaus galerijoje „Meno niša“ buvo atidaryta personalinė Algirdo ir Remigijaus Gataveckų paroda „Situacija“, kuri, pasak dvynių, yra viena įsimintiniausių jų kūrybos kelyje. Ši idėja kilo iš asmeninės patirties. Jie tarsi paviešino savo biografijas: „Sukurti piešiniai rodo mūsų bendravimą su tėvu, kuris mus paliko Valstybiniuose vaikų globos namuose“.
Parodoje lankytojai turėjo galimybę apžiūrėti ne tik dvynių paveikslus. Broliai, tapydami vienas kitą, visą laiką stovėjo toje pačioje vietoje ant drobės. Taip įsispaudė jų pėdos, kurios nebuvo suplanuotos eksponavimui, tačiau, tuomet, kai išvydo tuos „antspaudus“, sugalvojo parodyti ir juos, tarsi liudijančius sunkaus įdirbio rezultatą.

Taip pat galima buvo pamatyti vaistų dėžutes, ant kurių pavaizduotos brolių figūros. Jas tarsi laužo dėžučių briaunos.

Darbai, eksponuoti parodoje, simbolizuoja brolių vaikystės potyrius. „Mes norime parodyti, kad būna tokių dalykų ir palaikome visus tuos vaikus, kurie turėjo ir turi gyventi taip kaip mes“.

Vėliau atspausdinti paveikslai planuojami eksponuoti Alytaus autobusų stoties rajone ant pastato kampų: jų abiejų ir tėvo figūros bus komponuojamos skirtingose plokštumose, sueinančiose į vieną kampą: jos lyg ir arti, bet tuo pačiu metu toli viena nuo kitos.

Ateities vizija

Kol kas apie artimiausius planus broliai kalba nenoriai, nes neįmanoma žinoti, kokia linkme pasisuks gyvenimas. Broliai prasitarė, kad norėtų dėstyti VDA, dalį savo kūrinių išvežti parodyti, eksponuoti, galbūt padovanoti gimtajam miestui Alytui ir, žinoma, toliau dalyvauti įvairiuose smagiuose renginiuose, parodose, šokių čempionatuose.

Malonūs, entuziastingi, optimistiški žmonės – štai kokį įspūdį palieka dvyniai Algirdas ir Remigijus. Jie galėtų būti idealus pavyzdys visiems studentams, kurie neretai skundžiasi laiko trūkumu, minčių, idėjų stoka. Juk turint noro ir užsispyrimo viską galima suderinti ir daug pasiekti.

Patalpinta: Rašiniai