Antikos kultūros olimpiada

N. Juchnevičienė sveikina studentus spektaklio premjeros proga.  Nuotrauka - Dovilės Lebrikaitės.
N. Juchnevičienė sveikina studentus spektaklio premjeros proga. Nuotrauka - Dovilės Lebrikaitės.

Kovo 18–19 dienomis Vilniaus universitete  vyko antroji respublikinė Antikos kultūros olimpiada ir pirmoji Lotynų kalbos olimpiada. Per renginio uždarymą buvo rodomas Klasikinės filologijos katedros studentų pastatytas spektaklis, sukurtas pagal senovės Graikijos dramaturgo Euripido tragediją „Medėja“.

Graikijos ambasada pasveikino Antikos kultūros žinovę

Lotynų kalbos ir Antikos kultūros olimpiadas organizavo Klasikų asociacija ir VU Filologijos fakulteto Klasikinės filologijos katedra. Šiemet olimpiadose dalyvavo per 200 mokinių ir 70 mokytojų iš įvairių Lietuvos mokyklų. Lyginant su pernai metais vykusia olimpiada, dalyvių skaičius išaugo dvigubai.

Apdovanojimai geriausiai pasirodžiusiems mokiniams buvo įteikti šv. Jonų bažnyčioje. Diplomus ir knygas įteikė profesorė Eugenija Ulčinaitė, kuri mokiniams linkėjo sėkmės gyvenimo kelyje.

Pirmojo laipsnio diplomas už lotynų kalbos žinias įteiktas Telšių Žemaitės gimnazijos mokinei Ievai Vitkutei. Antikos kultūros olimpiados nugalėtoja tarp 9-10 klasių mokinių tapo Kretingos rajono Salantų gimnazijos mokinė Viktorija Tuzaitė. Puikias žinias tarp 11-12 klasių mokinių parodė ir nugalėtojomis tapo Vilniaus licėjaus mokinės Karolina Pociūtė ir Jakaterina Ironova.

Specialią dovaną geriausiai pasirodžiusiam mokiniui įsteigė Graikijos respublikos ambasada Vilniuje. Šį apdovanojimą Graikijos ambasados pirmasis sekretorius Christos Charzopoulas įteikė Salantų gimnazijos mokinei Viktorijai Tuzaitei.

Studentai pristatė spektaklį „Medėja“

Spektaklį „Medėja“ studentai pastatė savarankiškai ir jiems tai puikiai pavyko.

Po spektaklio Klasikų asociacijos pirmininkės Nijolės Juchnevičienės paklausus apie Euripido „Medėjos“ interpretaciją, ji atsakė, jog spektaklis jai labai patiko.

„Aš manau, kad jeigu ir buvo kokių nors paklydimų, tai jų beveik nepastebėjome. Atkreipkite dėmesį į tai, kad skambėjo originali muzika (kompozitorius – Gintaras Dautartas), kuri sukurta pagal antikinės Graikijos muzikos modelį. Scenografija absoliučiai originali. Fantastika. Euripidas suprastas pakankamai gerai. Aktoriai padarė viską, ką galėjo, o jie gali labai daug. Be to, jie yra ne profesionalai, o studentai, kurie laisvu nuo paskaitų metu savarankiškai statė šitą spektaklį.“, – kalbėjo N. Juchnevičienė.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos