Klaida žiniose: G.Giffords atvejis

Macattck (Flickr) nuotrauka

Per susišaudymą Arizonoje sužeistos JAV senatorės Gabrielle Giffords vyras astronautas Mark E. Kelly kurį laiką manė, jog jo žmona mirusi – tokią žinią, klaidingą pranešimą, jis išgirdo iš vieno patikimiausių naujienų šaltinių Amerikoje, Nacionalinio radijo NPR. M. E. Kelly papasakojo, kad po šio pranešimo jautėsi palūžęs ir jis, ir jo vaikai, ir šia naujiena šeima tikėjo 15 – 20 minučių.

Tik paskambinęs žmonos motinai sužinojo, kad G. Giffords vis dar kabinasi gyvenimo, nors yra kritinės būklės.

Žiniasklaidos istorijoje šis epizodas – viena iš rimčiausių pastaruoju laiku paskleistų nepatikrintų naujienų. Ir tokie Lietuvoje žiūrimi pasauliniai televizijos transliuotojai kaip CNN, BBC World sausio 8 d., šeštadienio vakarą Lietuvos laiku, taip pat buvo parodę bėgančias „karštųjų naujienų” eilutes esą po šaudymo Tusone G. Giffords ligoninėje mirė – vienas iš užfiksuotų pavyzdžių, SKY News pranešimas, išlikęs portale „Youtube“.

Tačiau pirmasis žinią paskelbė būtent NPR, tiek radijo žiniose, tiek socialiniuose tinkluose ir elektroniniais laiškais. Naujiena buvo greitai paskleista ir kitų redakcijų. Radijo eteryje naujiena nuskambėjo tik vieną kartą, nes kongreso narės artimieji iš karto po radijo pranešimo paskambino žurnalistams prašydami ištaisyti klaidą.

NPR vykdantysis redaktorius Dick Meyer kitą dieną išplatino atsiprašymo laišką ir pavadino šį nepatikrintą pranešimą labai rimta klaida, anot redaktoriaus, jie turėjo būti atsargesni priimdami sprendimus, kai informacija greitai keitėsi ir padėtis buvo chaotiška. Dick Meyer teigia, kad tariamą žinią apie kongreso narės mirtį jiems buvo patvirtinę du skirtingi vyriausybinai šaltiniai, taip pat ir iš Pimo apygardos, kur vyko šaudymas ir 6 žmonės žuvo ir dar 14 sužeista. Tiesa, NPR vadovai sako, kad redakcijos taisyklės tokiais įpareigoja imtis ypatingo atsargumo bei tartis su vyresniaisiais redaktoriais.

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida