„Draugo“ istorija nuotraukose

Norintieji galėjo pavartyti „Draugą“. J. Bezaraitės nuotr.
Norintieji galėjo pavartyti „Draugą“. J. Bezaraitės nuotr.
Lapkričio 19 dieną Užsienio reikalų ministerijoje vyko parodos „Draugui – 100“ atidarymas. Čikagoje lietuvių leidžiamas dienraštis „Draugas“ yra seniausias be pertraukos einantis periodinis leidinys už Lietuvos ribų. Pasak užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko, šis dienraštis yra vienas iš unikaliausių lietuvybės puoselėjimų ir Lietuvos nepriklausomybės idėjos pavyzdžių.

Paroda atkeliavo iš Čikagoje esančios M. K. Čiurlionio galerijos, kad „Draugo“ istoriją galėtų pamatyti ne tik Amerikos lietuviai, bet ir Lietuvoje gyvenantys žmonės. Dienraščio redakcijos, fotografo J. Kuprio ir M. K. Čiurlionio galerijos organizuotos parodos atvežimą į Vilnių rėmė Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Ekspozicijoje galima išvysti pirmuosius 24-ių leidinio numerių puslapius, liudijančius Lietuvos istorijai svarbius etapus bei nuotraukas, įamžinusias „Draugo“ istoriją nuo redakcijos įkūrimo iki dabartinių dienų.

Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, Lietuvių išeivijos instituto vadovas Egidijus Aleksandravičius sakė: „Šia paroda subtiliai ir sėkmingai parodomas kelias, kaip realizavosi idėja: nuo spiečiaus iniciatorių, nuo aukų rinkimo iki kitimo, socialinio šuolio, kada seną redakcijos pastatą pakeičia naujas. Bet vienu aspektu „Draugas“ visiškai nepasikeitė. Jis laikėsi savo iniciatorių ir rėmėjų aukomis, ta spauda niekada nebuvo komercinis užsiėmimas.“

Nors parodos tikslas – papasakoti apie šimtmečio sulaukusį „Draugą“, žiūrovai, skaitydami pirmuosius leidinio puslapius, kartu perskaitys ne tik jo, bet ir tautos istoriją.

uz-draugas2

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida