Genetiškai modifikuotas maistas ir pavojai sveikatai

Patirtimi su žurnalistikos pirmakursiais dalinosi vienas žymiausių Didžiosios Britanijos mokslo žurnalistikos profesionalų M. Rigulsfordas (Myc Riggulsford).

Nepabijojęs šaltos žiemos gruodžio 3 dieną Vilniaus universiteto žurnalistikos institute M. Rigulsfordas skaitė paskaitą apie genetiškai modifikuotą maistą, jo pavojus ir mokslo žurnalistiką Anglijoje.

Genetiškai modifikuotų organizmų mūsų aplinkoje vis daugiau ir daugiau. Estetinė išvaizda, dydis, greitesnis užauginimas ir ilgesnis galiojimo laikas dažnai išmainomi į natūralumą ir tikrąjį skonį. Daug besidomintis GMO poveikiu sveikatai, pats žurnalistas tokių produktų vengia. „Aš gyvenu mažame kaimelyje. Auginame 14 avių, turėtume jų 75, bet mes labai daug valgome. Visos avys turi savo vardus. Valgau labai daug triušienos, taip pat auginame kitus mažus gyvulius“ – teigė M. Rigulsfordas.

Taip pat žurnalistas kalbėjo apie savo informacijos šaltinius ir jų specifiką. Jis neslėpė, jog moksliniai darbai gali pasirodyti nepaprastai nuobodūs, o jų apimtis milžiniška. Tačiau, svečio nuomone, mokslininkų surinkta medžiaga iš tiesų yra labai įdomi ir jaudinanti.

M. Rigulsfordas tris metus vedė rubriką „Klausimas vardan mokslo“ („A Question for Science“) Džeimso Harisono (James Harrison) šou BBC radijuje. Jis aktyviai domisi mokslo naujienomis, rengia straipsnius bei pranešimus. Žurnalistas taip pat veda seminarus apie visuomenės informavimo priemones, kalba mokslo pažangos įtakos mūsų gyvenimams tema.

Apsilankymo Lietuvoje metu, mokslo žurnalistikos specialistas taip pat skaitė paskaitą Vilniaus universiteto Fizikos fakultete bei vedė „Café Scientifique“ diskusiją apie genetiškai modifikuotus organizmus.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos