Apie Amerikos spaudą iš Amerikos žurnalisto lūpų

Tado Litevkos nuotr.

Trečiadienį, lapkričio 10 dieną, užsienio žurnalistikos dėstytojos Linaros Bartkuvienės kvietimu Žurnalistikos institute svečiavosi JAV žurnalistas, bendradarbiaujantis su elitiniais Amerikos leidiniais – Manechemas Kaiseris. Užsienio žurnalistikos paskaitos metu antro kurso studentams jis pasakojo apie Jungtinių Amerikos Valstijų spaudą, gerus ir blogus jos pavyzdžius ir dabartinę situaciją.

M. Kaiseris teigė, kad JAV gyventojų grupė iki trisdešimties metų retai į rankas paima laikraštį. Aktualiausiems įvykiams sužinoti žmonėms renkasi internetines naujienų svetaines, todėl per artimiausius penkiolika metų dienraščiams gresia išnykimas. Tačiau savaitraščiai, mėnesiniai laikraščiai ir žurnalai dar išlieka skaitomi dėl to, kad jie giliau nagrinėja problemas, o tai nėra dažna žiniatinklyje pateikiamose naujienose.

„New Yorker“ žurnalas aukščiausio žurnalistinio lygio leidinys JAV“, – teigė M. Kaiseris. Jis tai pat atskleidė iš pirmo žvilgsnio kiek neįprastą faktą apie „Playboy“ žurnalo straipsnių istorinę vertę ir kokybę. Nuo pat leidinio atsiradimo pradžios čia buvo publikuojami interviu su žymiomis, įtakingomis asmenybėmis, pavyzdžiui su Liuteriu Kingu, Džonu Lenonu ar Džimu Karteriu. M. Kaiseris pasakojo, kad kai jis studijavo Kolumbijos universitete „Playboy“ žurnalas buvo nagrinėjamas per paskaitas.

Paskaitos pabaigoje svečias studentų prašė pakomentuoti kelis jo straipsnius.

Į Lietuvą M. Kaiseris atvyko gavęs prestižinę „Fulbright“ stipendiją ir studijuoja dabartinę žydų ir jidiš kalbos padėtį. Jis dirbo su „The New Yorker“, „The Atlantic“, „Slate“, o dabar yra nepriklausomas žurnalistas.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos