Informacijos dienose apsilankė Skirmantas Valiulis

Skirmantas Valiulis. Autoriaus nuotr.

Lapkričio 23 dieną, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete vykusiose Informacjos dienose 2010 apsilankė fotografijos, televizijos ir kino kritikas Skirmantas Valiulis. Jis vedė paskaitą apie spaudos fotografiją, bei jos galią ir įtaką visuomenėje.

Savo kalboje S. Valiulis išreiškė, jog fotografija, spaudoje naudojama kaip iliustracija, skirta lengvam informacijos virškinimui, arba ivaizdžiui parodyti, jį formuoti. Kadangi daugiausiai dėmesio jis skyrė Lietuvos fotografams ir fotografijai, įžvelgė čia ir problemą. Kritikas konstatavo, jog Lietuvoje silpniausia spaudos fotografijos vieta yra fotoreportažai, kuriuos norint sukurti, reikia 10 – 15 gerų kadrų, o problema ta, kad lietuviai to gerai nemoka. Pasak S. Valiulio, jie gabūs tik momentinėms nuotraukoms, pavyzdžiui sporto ar šiaip kokiems nors renginiams, portretams.

Be viso to, jis nagrinėjo ir rodė filmo ištrauką apie lietuvių menininkų fotografiją, pavyzdžiui R. Rakausko ar A. Sutkaus, bet reikia pastebėti, jog jie jaunystėje taip pat buvo spaudos fotografai, vėliau pasukę meno link. Galiausiai Skirmantas Valiulis pateikė savo pastebėjimą, jog dabar uždaros fotografijos beveik nėra, kaip buvo Rakausko ar Sutkaus laikas.

Skirmantas Valiulis buvo vienintelis apie fotografiją kalbėjęs asmuo Informacijos dienose 2010, kadangi jas pradėti turėjęs susitikimas su fotografu Petru Malūku buvo atšauktas dėl sugedusio kompiuterio, kuriame buvo visos paskaitai reikalingos nuotraukos.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos