Autorių teisių sistema vis dar netobula

Mintys apie autorių teisių sistemos tobulinimą sulaukė klausytojų dėmesio. Autorės nuotr.

Ketvirtadienį, rugsėjo 23 dieną Lietuvos Kultūros ministerijoje ilgametis teisininkas ir Harvardo universiteto dėstytojas Willliam Fisher skaitė paskaitą pavadinimu „Autorių teisės : gerai ar blogai?“ Į kiek ilgiau nei valandą trukusi susitikimą Lietuvos Respulbikos Kultūros ministerija kvietė visus norinčius kultūros bei teisės specialistus, mokslininkus ir studentus. Norinčių buvo per akis – susirinkęs dalyvių skaičius nustebino net pačius organizatorius, mat buvo užpildytos visos laisvos vietos. Tai tik įrodo, kad autorių teisių problema Lietuvoje yra gana opi.

William Fisher teigimu, per metų metus autorių teisių promblema smarkiai išplito ir dabar liečia dauguma visuomenės gyvenimo sričių : tiek muziką, kiną, architektūrą, tiek programinę įrangą ir spaudą. Taip pat neslėpta, jog autorių teisių įstatymas turi ne tik teigiamą, bet ir neigiamą pusę. Saugomas darbo unikalumas, orginalumas, autoriaus ekonominės bei moralinės teisės neatperka pavojaus, jog griežti draudimai gali pastūmėti orginalių kūrinių modifikacijai.

Daugiau kaip dvidešimties knygų ir straipsnių įvairiomis intelektualinės teisės temomis autorius teigė, jog autorių teisės įstatymai, turintys labai stiprius pagrindus Europoje ir Jungtinėse Amerikos valstijose, yra bejėgiai prieš virtualią ervdrę ir negali sustabdyti skaitmeninių darbų kopijų plitimo. „Tokia dalia ištiko laikraščius“ – teigia The Economist žurnalo debatų apie autorių teises dalyvis. Laikraščiai nyksta, nes jų kopijos išspausdintos ant popieriaus atsiranda virtualioje erdvėje, kurioje jomis galima naudotis nemokamai. William Fisher pateikdamas šią problemą siūlo išeitį, kuri galbūt išgelbėtų laikraščių pramonę. Jis teigia, jog protingas žingsnis būtų apmokęstinti darbų kopijas ir taip pažaboti autorių teisių pažeidimus.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos