Šuolis nuo „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ iki „Vilniaus Europos knygų sostinės 2012“

Redo Vilimo/BFL nuotr. iš 15min. portalo
Redo Vilimo/BFL nuotr. iš 15min. portalo

2009-iesiems nenumaldomai einant į pabaigą, paskutines savo gyvavimo dienas skaičiuoja ne tik Ignalinos atominė elektrinė, bet ir didelio visuomenės dėmesio susilaukusi nacionalinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (toliau: VEKS).

2007-2009 metais vykusios programos biudžetas siekė 70 mln. litų, VEKS dėka įvyko virš šimto projektų ir 1500 renginių, sugebėjusių pritraukti pus antro milijono vilniečių ir kitų miesto svečių. Nacionalinės programos įgyvendinimui 2009 metais buvo skirta 34 mln. litų, kuriuos skyrė Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė ir Europos komisija.

Nors programa jau pasiekė finišą, viešoji įstaiga VEKS dar gyvuos iki 2010 metų birželio 30 d. Iki to laiko įstaigai administruoti reikėtų apie 1,5 mln. litų. Maža to, VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009″ valdybos pirmininko Gintauto Babravičiaus teigimu, bus teikiama paraiška, kad 2012-aisiais Vilnius taptų Europos knygų sostine. „Nebūtumėm išdrįsę jei VEKS neturėtų tokio pasisekimo“, – tikino G. Babravičius.

Vilniaus miesto mero pavaduotojas Gintautas Babravičius juokavo, kad nuo šių metų vasario, kada buvo paskirtas vykdyti VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ valdybos pirmininko pareigas, jautėsi kaip pilotas, kuriam patikėta valdyti lėktuvą su abiem degančiais varikliais, kuomet užduotis – jį saugiai nutupdyti. Tačiau nepaisant lėšų stygiaus, kuomet teko atsisakyti dalies suplanuotų programų, G. Babravičius VEKS veiklą laiko nusisekusia.

Gintautas Babravičius, paklaustas apie kraštutinai neigiamo visuomenės vertinamus projektus Neries pakrantėje, ypač skulptūrą „Krantinės arka“ ir žiniasklaidoje paplitusią nuomonę, esą VEKS – tai pinigų plovimo mašina, pasiūlė tai vertinti kiek kitokiu kampu. G. Babravičiaus teigimu, jei skulptūrų palei Nerį projektas susilaukė tokio didelio atgarsio, kilo gausybė tiek diskusijų visuose visuomenės sluoksniuose, tai projektas laikomas tikrai pavykusiu, kadangi pradėtas ugdyti visuomenės požiūris į modernųjį meną. Į pernai vykusių Naujųjų metų renginį, kuomet fejerverkams buvo išleista apie 2 mln. litų, VEKS valdybos pirmininkas pasiūlė žiūrėti kaip į reklaminį triuką. Esą Lietuva susilaukė didelio užsienio žiniasklaidos dėmesio, pasirodė reportažai iš Lietuvos didžiausiuose pasaulio naujienų kanaluose kaip CNN, „Euronews“, Deutsche Welle“, vertinant juos kaip reklamą ir paskaičiavus „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ projektui skirtą eterio laiką ir paskaičiavus, kiek kainuotų užsakyti tokio ilgio reklamą, G. Babravičiaus teigimu panaudotos lėšos kelis kart viršytų tuos du milijonus litų fejerverkams.

VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ direktorius Rolandas Kvietkauskas žadėjo, kad menų čempionatas „Art-o-thlon“, renginiai „Gatvės muzikos diena“, „Tebūnie naktis“, „Miesto istorijos“, „NEU NOW Vilnius 2009“, Vilniaus operos festivalis – tai renginiai turėsiantys tęstinumą.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos