Taiki kova ant juodai baltos lentos

Prie lentų kovojo įvairaus amžiaus žmonės

Kovo 7-ąją, Seime, Parodų galerijoje, dėl „Seimo taurės – 2010“ prie šachmatų lentos varžėsi politikos veikėjai, profesionalūs šachmatininkai ir mėgėjai, iš viso – 68-uoni dalyviai. Turnyras, organizuojamas nuo 1995-ųjų metų, šiemet buvo skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-osioms metinėms.

Nugalėtoju tapo Laimonas Kudžma, Vilniaus šachmatų mokyklos direktorius, jau nebe pirmus metus laimėjęs šiame turnyre. Antrąją vietą užėmė socialdemokratas Audrius Bitinas, trečiąją – teisininkė Vesta Kalvytė. Tarp dalyvių buvo galima sutikti tarptautinį šachmatų meistrą Virginijų Dambrauską, europarlamentarą Algirdą Saudargą, Seimo narius Gintarą Songailą ir Julių Sabatauską, ir kitų įvairiose institucijose svarbias pareigas užimančių žmonių.

Sąsajos tarp šachmatų ir Kovo 11-osios

„Pergalę lemia mąstymo ir atlikimo greitis, proto jėga. Prieš paskelbiant Nepriklausomybę buvo labai svarbu pasirinkti gerą taktiką. Čia galima įžvelgti panašumų tarp šachmatų ir Kovo 11-osios. Strateginį mąstymą, kurį padeda išvystyti šachmatai, galime jausti prisimenant visus tuos įvykius“, – Seimo narys Julius Sabatauskas lygino kovą ant šachmatų lentos ir kovą dėl Nepriklausomybės. Jis pažymėjo ir skirtumą, jog kiekvienas žaidėjas turi vienodas galimybes figūrų atžvilgiu, tuo tarpu Lietuvos jėgos buvo žymiai silpnesnės lyginant su Rusijos.

Vyriausias turnyro dalyvis – Mindaugas Stakvilevičius, Šiaulių universiteto dėstytojas, buvęs Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos deputatas, kitais metais švęsiantis 80-ąjį jubiliejų. Docentas skaičiuoja jau šešiasdešimt antrus žaidimo šachmatais metus, o į Seime rengiamą turnyrą atvyko aštuntą ir spėja, jog paskutinį kartą. M. Stakvilevičius mano, kad ne veltui šachmatų turnyras yra skiriamas Nepriklausomybės metinėms ir primena, jog tarp Nepriklausomybės Akto signatarų buvo daug gerų šachmatininkų. Vienas tokių signatarų, dalyvavusių turnyre – Jonas Pangonis.

Šachmatai ugdo asmenybę

„Tarybinė šachmatų mokykla išugdė daugelio dabartinių šalių nacionalinių rinktinių branduolį. Šiuo metu šachmatams skiriamas didelis dėmesys daugelyje šalių. Rusijoje, JAV šachmatai įtraukti į benrojo lavinimo programą, tuo tarpu Lietuvoje juos nustelbė kitos sporto šakos“, – taip pasakojo daugkartinis Lietuvos šachmatų čempionas Antanas Zapolskis, paprašytas palyginti šachmatų situaciją dabar ir prieš Nepriklausomybės atgavimą. A. Zapolskis, žaisti pradėjęs nuo šešerių metų, įsitikinęs, kad šachmatai vaikams padeda kritiškai mąstyti moksluose, formuoti charakterį, lavina žmonių mąstymą, todėl skirti atitinkamą dėmesį šiam žaidimui yra tikrai svarbu.

Vesta Kalvytė, turnyre užėmusi trečiąją vietą, pasakojo, jog šachmatais žaidžia nuo devynerių metų, o šiame turnyre dalyvauja jau dešimtąjį kartą. V. Kalvytė jaučia, kad tai šventiška diena, tačiau nemano, kad šis turnyras, nors ir skirtas Nepriklausomybės metinėms, labai skiriasi nuo anksčiau vykusių. Kaip skirtumus ji įvardija šventinį koncertą, kurį padovanojo Balio Dvarionio dešimtmetės muzikos mokyklos auklėtiniai, prieš dalyviams susėdant prie lentų šachmatų mėgėjų gausą ir šiais metais sumanytą naujovę – komandinį turnyrą.

Autorės nuotraukos

Patalpinta: Rašiniai