Neiškeltos vėliavos Kovo 11-ąją

Centrinė universalinė parduotuvė atrodo kaip įprastą dieną. Autoriaus nuotr.

Dar nesenais laikais nešti rankose ar iškeltą ant pastatų trispalvę buvo pavojinga, bet dabar nebemadinga? Toks įspūdis susidaro apvažiavus saulėtą rytinį Vilnių Kovo 11-ąją. Už nemeilę Tėvynei piliečiai baudžiami nuo 10 iki 30, o valstybinių institucijų ir įstaigų vadovai nuo 60 iki 100 litų, nors sovietiniais laikais žmonės rizikuodavo savo gyvybėmis ir artimaisiais tam, kad mūsų vėliava plevėsuotų visiems matant.

Užsukus į Liepkalnio seniūniją matėsi, kad žmonėms laisvadienis: tuščios gatvės, kelios pro šalį pravažiuojančios mašinos bei vos vienas kitas šaligatviu einantis gyventojas. Kaip bebūtų gaila, tačiau plevėsuojanti trispalvė Liepkalnyje tądien buvo retenybė. Mūsų tautos simbolį nusprendė iškelti vos vienos kitos įmonės ar namo savininkai. Pasiklausinėjus žmonių, kodėl ant jų namų nekaba vėliavos dauguma tarsi sutartinai atsakė, kad jie neturi vėliavos ir nežino, kas apskritai už vėliavos iškėlimą yra atsakingas.

„Kokia čia šventė? Kovo aštuntoji. Va čia tai šventė!”, – į klausimą, ar Kovo 11-oji yra šventė, atsakė keli vyriškiai. Nors daugelis sutiktųjų jautė šventišką nuotaiką mieste, tačiau jie perdaug nedžiūgavo. „Jeigu gyvenimas būtų geresnis, tai ir šventė būtų daug didesnė“, – teigė minioje sutiktas žmogus.

Dar suprantama, kad pakankamai nejaukiame rajone iškeltą vėliavą pamatyti yra retas reiškinys, tačiau visiškai nesuprantama, kodėl toks pastatas, kaip centrinė universalinė parduotuvė (CUP), įsikūrusi miesto centre per Nepriklausomybės atkūrimo dieną atrodo taip, kaip per bet kurią kitą. Po intensyvių paieškų, kelis kartus apėjęs pastatą vėliavos taip ir neišvydau. Pro šalį einantys žmonės taip pat kraipė galvas ir sakė nematantys vėliavos.
Nors per sporto šventes, ypač per įvairius Europos ir Pasaulio čempionatus vėliavėlių galima rasti kiekvienoje parduotuvėje, tačiau per valstybinę šventę parduotuvėse jų nebuvo. „Niekur Vilniuje vėliavėlės nėra pirkt“, – apgailestaudami ir šiek tiek pykdami teigė sutikti pašnekovai Jonas ir Almantas.

Daugelyje Vilniaus rajonų be laikiklyje įstatytos vėliavos radome gausybę namų, tačiau keli rajonai buvo pasiruošę Kovo 11-ąjai. Tik kelis namus be plevėsuojančios trispalvės radome prie centro esančiuose Naujamiestyje ir Antakalnyje, o Saulėtekyje, dar kitaip vadinamame studentų miestelyje, vėliavos kabėjo ant kiekvieno namo.

Pastebima tendencija, jog kiekvienais metais Nepriklausomybės atkūrimo dienos šventė vis labiau blėsta ir blėsta. Gal tai pačių žmonių problema, gal daugelis jau nebeprisimena kaip Lietuva per skausmingus išbandymus, tikėjimą ir ryžtą atgavo savo nepriklausomybę? Tikėkimės, kad ne.

Patalpinta: Rašiniai