Neužspausta patriotizmo arterija

Autorės nuotr.

Jei Lietuva būtų širdis, ką galėtume sudėti į visus jos skilvelius ir prieširdžius? Darbus, žodžius, ištikimybę, drąsą, viltis, planus? Dainas. Būtent dainomis Lietuvai ir apie Lietuvą jau vienuoliktus metus plaka kasmetiniu tapęs alternatyvios muzikos koncertas „Tėvynei“. Kviesdami Lietuvos jaunimą tautinę šventę švęsti linksmai, Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio proga koncerto organizatoriai motoklubas „Vorai“ pristatė stipriausių patriotinio roko grupių programą. Apie koncerto istoriją, organizacinius darbus, sunkumus ir tikslus kalbamės su „Vorų“ prezidentu Laurynu Baltrūnu.

Motoklubas „Vorai“ susibūrė 1997-aisiais. Kaip tuos trejus metus, kai dar neorganizavote Kovo 11-ajai skirto koncerto, paminėdavote šią datą?

Jei po žiemos ardymo jau būdavo prikelti motociklai, važiuodavome pasižiūrėti kariuomenės parado ir pasiklausyti monotoniškų valdžios atstovų sveikinimų. Paskui garaže ar „klubhauze“ iškilmingai pakeldavome bokalus ir diskutuodavome, kad švęsti šią iškilmingą dieną reikia linksmai. Taip ir gimė „Tėvynei“. Galima sakyti, jog trejetą metelių tam brendome…

2000-taisiais minėjome Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dešimtmetį. Tuomet pirmąjį Jūsų organizuotą koncertą, skirtą Kovo 11-ajai paminėti, pavadinote „Dešimtmečiu“. Kaip gimė „Tėvynei“? Ar toks pavadinimas – planuota idėja ar atsitiktinumas, sekęs po vieno koncerto?

Negalėjome kito koncerto pavadinti, tarkime, „Vienuolikmečiu“, nes renginys skirtas Lietuvai ir lietuviams, taip gimė pavadinimas „Tėvynei“.

Ar planavote, siekėte koncerto tęstinumo?

Prieš patį pirmą koncertą 2000-aisiais nutarėme, kad jei bus žmonių susidomėjimas ir žiūrovų palaikymas – organizuosime kasmet.

Ar koncertas turi savo tikslą, misiją?

„Kovo 11-ąją švęsk linksmai“ – vienintelis devizas, kuris nekito visus vienuolika metų.

Koncertas kovo mėnesį, tačiau kada pradedate organizacinius darbus?

Priklauso nuo to, kokio lygio koncertą organizuosime kitais metais ir kokio garsumo grupes kviesime. Tad organizaciniai darbai gali užtrukti nuo pusės metų iki metų.

Pagal ką pasirenkate grosiančias koncerte grupes?

Patriotinė metalo grupė „Diktatūra“ groja kiekvienais metais ir klausimų dėl šios grupės pasirinkimo niekuomet nekyla. Kitos lietuviškos grupės kviečiamos pagal įvairius kriterijus: ar gali tą dieną koncertuoti, kokio dydžio honoraro prašo ir, žinoma, daug ką lemia populiarumas tarp Lietuvos jaunimo. Užsienio grupes pasirenkame atsižvelgdami į klubo finansinę padėtį ir grojamos muzikos pakraipą.

„Diktatūra“, dalyvaujanti visuose rengtuose „Tėvynei“, tapo tarsi talismanu, ar be jos įsivaizduojamas koncertas?

Sunkiai. Jei grupė atsisakytų groti dėl pateisinamų priežasčių, koncertas žinoma vyktų.

Užsienio šalių grupės. Ar koncerte, dedikuotam Tėvynei, neturėtų groti tik lietuviškos grupės?

Kodėl? Jeigu flamandai „Lion‘s pride“, estai „Loits“, „PWA“ ar latviai „Skyforger“ nori pagerbti Lietuvą grodami šiame koncerte, kodėl turėtume tam trukdyti? Kaži ar nepasikvietę svečių iš užsienio sulauktumėme daugiau klausytojų. Manau, jog lietuviai nori pasiklausyti ir užsienio scenos atstovų.

Ar sunku rasti rėmėjų šiam koncertui? Gal yra pastovių, nuolat palaikančių?

Sunku. Šio koncerto, išskyrus pastaruosius porą metų, patriotizmo sumetimais niekas neremia. O ką mes galime pasiūlyti iš komercinės pusės? Nebent reklamą… Tikimės, kad kai kurie šiųmetiniai rėmėjai taps pastoviais…

Ar visi koncertai yra pelningi?

Būna visaip. Vieną kartą šiek tiek lieka, kitą – reikia krapštyti savo pinigines. Apibendrindamas visus koncertus, galiu teigti, kad yra apskritas nulis…

Ar apie koncerto populiarumą galime spręsti iš po tuputį augančios bilieto kainos ir parsikėlimo į vis didesnę koncertinę areną?

Turbūt galime spręsti ne apie populiarumą, o apie kokybę. Norint surengti gerą koncertą, reikia ir geros aparatūros, ir apšvietimo, ir įgarsinimo, ir scenos. Tai atsiliepia ir bilieto kainai. Kas iš to, jei koncertą surengtume kokiame rūsyje, naudodami buitinę aparatūrą ir bilietas kainuotų 3 litus?

Ar per vienuolika koncerto organizavimo metų buvo nors vieni, kuomet galbūt suabejojote ar koncertas įvyks, ar pavyks jį suorganizuoti?

Ne. Jeigu mūsų klubas organizuoja kokį nors renginį, jis visuomet įvyksta.

Su kokiais organizaciniais sunkumais dažniausiai susiduriate?

Biurokratija – sutartys dėl bilietų platinimo, kontraktai su grupėmis ir panašiai.

Ar orientuojatės į tam tikrą auditoriją, ar tai Jums visiškai nesvarbu?

Orientuojamės į Lietuvos jaunimą. Norėdami pritraukti senukų dainuoti pasikviestumėme N. Paltinienę.

Patalpinta: Rašiniai