Tiesos ieškotojai – „Pravda Magazine“

„Pravda“. Archyvo nuotr.

„Kur dingo „Pravda“?“, – toks klausimas prieš keletą metų įkyriai skambėjo daugelio kultūros mylėtojų galvose. Deja, viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą. Taip atsitiko ir su šiuo leidiniu. Dingus popieriniam žurnalo formatui, „Pravda“ pravėrė kur kas platesnes internetinės erdvės duris.

„Pravda“ – netradicinės, nepopuliariosios kultūros žurnalas, skirtas naujovių ieškotojams, žvelgiantiems į meną kitu kampu. Tinklalapio temų laukas plataus pobūdžio: nuo dailės, muzikos, dizaino, mados istorijos, kultūrinių veikėjų iki šiuolaikinių, jaunų ar niekam nežinomų kūrėjų darbų. „Pravda“ išsiskiria savo turiniu, kitokiu požiūriu į pasaulį, meną. „Mums įdomiau ne Borisas Jelcinas, o Merlin Monro“, – šypteli vyr. redaktorius Marius Mozūraitis.

„Po popierinio žurnalo griūties „Pravda“ prarado aktualumą, todėl bandymas turinio prasme taip pat pateikti žurnalą ir tinklapį būtų buvęs per daug rizikingas. Atsirado duobė, iš kurios mes bandėme prikelti „Pravda“ naujam gyvenimui. Iš jau, atrodo, mirusio reiškinio vėl bandėme kažką kurti, kitaip į viską pažvelgti. Nusigręžėme nuo žiniasklaidiškosios ir tiesiog susilyginome su skaitytoju. Anksčiau mes rašėme apie kūrėjus, dabar jie patys gali parašyti apie save. Skaitytojas ir kūrėjas tarsi atsidūrė vienoje plokštumoje, viename lygmenyje“, – patirtimi dalinosi Marius.

Naujai, nematytai žurnalo pusei buvo sugalvotas išskirtinis projektas – „Pravda Naujokai. „Jeigu tu esi kūrėjas: dailininkas, dizaineris, muzikantas – „Pravdoje“ gali reprezentuoti savo darbą. Viešumą mes traktuojame kaip vertybę, nes nedaugelis talentingų žmonių, dirbančių kur nors pogrindyje, turi galimybę išlįsti į dienos šviesą ir pasirodyti. Netgi darbdaviai ateina į „Pravdą“ ieškodami naujų, talentingų žmonių. Juk neįprastas reiškinys, kai menininkai, kūrėjai vienoje vietoje susitinka su potencialiais darbdaviais. Pas mus jie dalijasi informacija ir taip suranda tai, ko reikia“, – leidinio ypatybėmis dalinosi redaktorius.

„Pravdos Naujokų“ konkursui žmonės siūlosi patys, ten nėra nei laimėjusių, nei pralaimėjusių – visi lygūs, visi lieka pastebėti. Nors „Pravdos Naujokai“ turėjo būti tik laikinas projektas, nepastebimai šis sumąnymas įgavo pagreitį, tapo populiarus. Tinklalapis dabar išgyvena renesanso laikus, kurie, Mariaus Mozūraičio manymu, galiausiai įgaus tą patį pajėgumą ir populiarumą, kurį turėjo popierinė „Pravdos“ versija.

„Ankščiau buvo renginių serijos, dabar liko tik „Pravda Naujokai“, buvo rubrika „1 minutė“, kurią norėtųsi sugrąžinti. Nors dabar žurnalui nėra patys geriausi laikai, tačiau ateityje planuojame grąžinti leidinį į tas pačias pozicijas ir vardą, kuris buvo užtarnautas. Norėtųsi į „Pravdą“ įnešti naujo, šviežio oro gūsį“.

Patalpinta: Rašiniai