Ar tebeskamba Lietuva tautos lūpose?

Lietuvos šaulių sąjungos narys. Autorės nuotr.

Ir vaikai ir seneliai rinkosi į Kauno miesto centrą paminėti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejaus. Įvairūs renginiai vyko nuo 9 valandos ryto iki pat vakaro.

Po Valstybės vėliavos iškėlimo prie Kauno miesto savivaldybės prasidėjo šv. Mišios Arkikatedroje bazilikoje ir šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Po jų – eisena į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, kuriame vyko iškilmingas minėjimas. Jo metu miestiečius sveikino meras Andrius Kupčinskas, primindamas, kad valstybė nėra žmogus ir 20 metų valstybei – nedaug. Moksleiviai ir studentai deklamavo eiles ir dainavo dainas susirinkusiems. Taip par vyko Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija, praskrido NATO naikintuvai. Nuo vėjo plevėsavo daugybė Lietuvos trispalvių, eisenoje dalyvavusių mokyklų, visuomeninių organizacijų vėliavų.

Prasidėjus Lietuvos tautiniam atgimimui Justino Marcinkevičiaus drama „Mažvydas“ žmonėms keldavo didelių emocijų, jie skanduodavo Lietuvos vardą atsistoję. Šventės metu Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos abiturientas skaitė „Mažvydo“ ištrauką šitaip kviesdamas skanduoti susirinkusiuosius „LIE – TU – VA“, tačiau iš visos minios tik viena moteris skandavo kartu. Likusieji svečiai stovėjo abejingi, juokėsi iš skanduotės nepanorę pajusti Tėvynės vardo skonio ant savo lūpų.

Ruošiantis gėlių padėjimo ant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto signatarų kapų ceremonijai. Autorės nuotr.

Paklausus keleto minėjime dalyvavusių moksleivių apie tai, ką jiems reiškia Kovo 11-oji, atsakymai per daug nesiskyrė. Vieni sakė: „Nieko“, kiti: „Nežinau, aš užaugau jau laisvoje Lietuvoje, taigi sunku vertinti laisvę nepatyrus priespaudos“. Viena mergina pasakojo, kad jai ši šventė yra svarbi, nes ji svarbi jos šeimai – tėvams ir seneliams. Mergina džiaugiasi gimusi ir gyvenanti laisvoje ir nepriklausomoje valstybėje.

Rytinių renginių metu nuostabaus pavasariško oro pasveikintiems žmonėms buvo dalijamos trispalvės vėliavėlės – gėlytės pranešančios apie 20-ąjį laisvės pavasarį, o vėliau ir kepurės – gėlės, kuriomis pasipuošė akcijos panašios į „Baltijos kelią“ dalyviai. Ne tik žmonės, bet ir automobiliai šventės dieną buvo pasipuošę Lietuvos vėliavėlėmis. Šią akciją surengė policijos komisariatas kartu su jaunimu. Jie stabdė ir sveikino automobilius prie keturių įvažiavimų į Kauną.

Renginyje neapseita be incidento. Prie moksleivijos bei visuomeninių organizacijų vėliavų atsistojo vyriškis su plakatu „Krikščionybė Lietuvoje – okupacinė!”. Nepavykus apsaugai jo išprašyti iš šventės ar bent jau priversti nuleisti vėliavą tai pavyko policijos pareigūnams.

Patalpinta: Rašiniai