Žurnalistai naudoja „Facebook“ ir „Twitter“ kaip informacijos šaltinius

Socialinė žiniasklaida tampa svarbi, atliekant žurnalistinius tyrimus. JAV atlikti tyrimai parodė, kad didžioji dalis žurnalistų ir redaktorių, tirdami medžiagą straipsniams, naudojasi socialinės žiniasklaidos šaltiniais. 56% apklaustųjų teigia, kad socialinė žiniasklaida yra svarbi. Tačiau 84% žurnalistų informaciją, pateiktą per socialinę žiniasklaidą, naudoja atsargiai, nes mano, kad ji yra mažiau patikima negu informacija, pateikta per tradicinę žiniasklaidą.

Remiantis „Cision“ (žiniasklaidos stebėsenos, pasiskirstymo, tyrimo ir įvertinimo tarnyba) ir Džiordžo Vašingtono universiteto atliktu tyrimu, internetinei paieškai visi žurnalistai naudojasi „Google“, 61% – „Vikipedija“.

89% žurnalistų, atlikdami tyrimus internete, naudojasi tinklaraščiais, 96% – informacinėmis svetainėmis. Tokiomis socialinių tinklų svetainėmis kaip „Facebook“ ar „Linkedln“, rinkdami informaciją naudojasi du trečdaliai žurnalistų, o štai „Twitter“ naudojasi tik apie pusė apklaustųjų žurnalistų.

„Didžioji žiniasklaidos dalis vis labiau priklauso nuo socialinės žiniasklaidos informacijos tyrimams ir straipsniams“, – teigia „Cision“ viceprezidentė Heidi Sullivan. – „Nors socialinė žiniasklaida papildo žurnalistų daromus tyrimus, ji nepakeičia pirminių šaltinių, faktų tikrinimo ir kitų tradicinių žurnalistikos principų“.

Pasak tyrimo, žurnalistai taiko naujas priemones, tačiau tai daro atsargiai. Beveik pusė apklaustųjų žurnalistų išreiškė susirūpinimą dėl faktų tikrinimo ir atsakomybės trūkumo.

Tyrimų rezultatai yra pagrįsti 371 atsakymais. Daugiau nei 47% apklaustų žurnalistų turėjo 20 metų ar ilgesnę darbo patirtį.

Paruošta pagal guardian.co.uk

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje